Wykonanie
Mój mąż po zjedzeniu tego
mięska powiedział, że to jeden z najlepszych obiadów jakie jadł. Pałki są bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, lekko słodkawe. Najlepszy jest sos. Ja podałam je z frytkami i surówkę a ten sosik idealnie sprawdził się, żeby pomoczyć w nim frytkę, taki
ketchup w ciepłej wersji. Wkrótce szykuje mi się rodzinny obiad, na pewno zrobię to danie bo jest dość szybkie, zwłaszcza, że przygotowuje się je dzień wcześniej a
potem tylko piecze.Składniki:6 pałek z
kurczaka4 łyżki
powideł śliwkowych1/2 szklanki łagodnego
ketchupu1 duża
cebula2 ząbki
czosnkiłyżka
olejusólpieprzMięso oczyścić, natrzeć
czosnkiem,
pieprzem i odrobiną
soli.
Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na
oleju. Dodać powidła i
ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić.
Mięso wymieszać z
ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.