Wykonanie
Wszelkie kluski ziemniaczane cieszą się u nas wielką popularnością. Robię je zawsze wtedy gdy zostaje
mięso z rosołu,
mielę je, doprawiam i zawijam albo w naleśniki albo w kluski ziemniaczane. Ciasto robię z ugotowanych
ziemniaków a część
daję surowe.Są pyszne na świeżo ale i na drugi dzień smakują wyśmienicie.
Składniki:9
ziemniaków (6 surowych 3 ugotowane)
sólSkładniki na nadzienie:30-40 dag ugotowanego
mięsa z indyka,
kurczaka)
cebulaząbek
czosnkusól,
pieprzolejMięso zmielić, dodać dodać przysmażoną pokrojoną
cebulę z
czosnkiem, przyprawić
solą i
pieprzem. Dokładnie wyrobić.Surowe
ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Do startych
ziemniaków dodać zmielone, ugotowane
ziemniaki. Masę posolić, wymieszać i dokładnie wyrobić. Urywać małe kulki, rozpłaszczać, wkładać w środek farsz i formować podłużne kluski. Wrzucać je na osoloną
wodę i gotować 10-15 minut po wypłynięciu. Podawać polane
masłam.Smacznego:)