Wykonanie
Aromatyczna, soczysta, mięciutka
karkówka z powidłami zapisze się w mojej pamięci na bardzo długo. Nie ma z nią dużo roboty, a efekt końcowy jest po prostu powalający. Idealnie pasują do niej zapiekane ziemniaczki w łupinkach posypane świeżym
koperkiem.I to już kolejny przykład, jak z niczego można zrobić niesamowicie smaczne danie :)Składniki:5 plastrów
karkówki2 duże
cebulesól,
pieprz,
czosnek granulowany1 łyżka
olejumarynata:2 łyżki
keczupu ostrego2 łyżki
powideł śliwkowych1. Plastry
mięsa dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie doprawiamy z każdej strony
solą,
pieprzem i
czosnkiem granulowanym.
Mięso chowamy do lodówki na kilka godzin.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.2. W małej misce mieszamy
keczup z powidłami śliwkowymi. Na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy na niej z każdej strony plastry
karkówki. Gdy
mięso ładnie się zarumieni, przekładamy je na blachę do pieczenia. Na tej samej patelni lekko podsmażamy
cebulkę doprawioną do smaku
solą i
pieprzem.3. Każdy kawałek
mięsa smarujemy grubą warstwą marynaty i posypujemy
cebulą. Całość zapiekamy w 200*C ok 30 - 35 minut. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami w koszulkach i
sałatką.SMACZNEGO :)