ßßß Cookit - przepis na Karkówka z powidłami śliwkowymi i cebulą - PYSZNA

Karkówka z powidłami śliwkowymi i cebulą - PYSZNA

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna, soczysta, mięciutka karkówka z powidłami zapisze się w mojej pamięci na bardzo długo. Nie ma z nią dużo roboty, a efekt końcowy jest po prostu powalający. Idealnie pasują do niej zapiekane ziemniaczki w łupinkach posypane świeżym koperkiem.
I to już kolejny przykład, jak z niczego można zrobić niesamowicie smaczne danie :)
Składniki:
5 plastrów karkówki
2 duże cebule
sól, pieprz, czosnek granulowany
1 łyżka oleju
marynata:
2 łyżki keczupu ostrego
2 łyżki powideł śliwkowych
1. Plastry mięsa dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mięso chowamy do lodówki na kilka godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. W małej misce mieszamy keczup z powidłami śliwkowymi. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na niej z każdej strony plastry karkówki. Gdy mięso ładnie się zarumieni, przekładamy je na blachę do pieczenia. Na tej samej patelni lekko podsmażamy cebulkę doprawioną do smaku solą i pieprzem.
3. Każdy kawałek mięsa smarujemy grubą warstwą marynaty i posypujemy cebulą. Całość zapiekamy w 200*C ok 30 - 35 minut. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami w koszulkach i sałatką.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/karkowka-z-powidami-sliwkowymi-i-cebula.html