Wykonanie
Bitki wołoweSkładniki75 dag udźca wołowego2 marchwie1 duża
cebula1 łyżka
olejusólpieprzdodatki (u mnie
młode ziemniaki i mizeria)Czas przygotowania: 10 min plus 90 min duszeniePrzepis na:
Bitki wołoweUwielbiam proste obiady, gdzie wystarczy odpowiednio przyłożyć
mięsu i samo się dalej robi. Tak jest z
bitkami. Kiedyś proponowałam wieprzowe, dzisiaj zapraszam na wołowe.W zasadzie wielej do pisania dzisiaj nie, ale gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości, to informuję, że
mięso należy umyć, pokroić na plastry, rozbić – jeśli nie chcecie, żeby pryskało z niego na lewo i na prawo, przed wzięciem tłuczka w dłoń, przykryjcie
mięso folią spożywczą. Następnie
mięso solę, oprószam
pieprzem i biorę się za warzywa.
Marchew obieram i kroję na słupki,
cebulę natomiast na kostkę.Na patelnię wlewam łyżkę
oleju i nieco
wody, po czym układam
mięso i warzywa.
Woda powinna sięgać mniej więcej do
połowy mięsa. Przykrywam patelnię i duszę na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowuję sobie dodatki. Dzisiaj były
buraczki i mizeria, czyli skrajnie różne smaki. Pozostaje już tylko serwować mięciutkie
mięsko. Smacznego!
Podobne przepisy
Gołąbki ciotki JadźkiRozgrzewająco –
chili con carne
Ryż z warzywami i
kurczakiemPilawGulasz wieprzowy