Wykonanie
Sos czosnkowy firmy Develey, który pasuje do
wędlin, kanapek czy wszelkiego rodzaju przekąsek można też wykorzystać jako bazę do marynaty. Moje skrzydełka po nocy spędzonej w lodówce w towarzystwie tego sosu są niezwykle delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Gorąco Wam je polecam :)
Składniki:1 kg skrzydełek z
kurczaka3
cebulki szalotki5 łyżek
sosu czosnkowego firmy Develey1 płaska łyżeczka
miodusól,
pieprz1/2 łyżeczki posiekanej lawendy (kwiaty i liście)2 łyżki
olejuPrzygotowanie:Umyte i oczyszczone skrzydełka dzielę
ostrym nożem na pół, odcinając końcówki. Przekładam
mięso do miski, posypuję płaską łyżeczką
soli i oprószam
pieprzem. W miseczce ucieram na pastę
sos czosnkowy z
miodem, po czym wlewam tę pastę do
kurczaka i dokładnie go nacieram. Obrane
szalotki kroję w cienkie plasterki, dodaję do
mięsa. Przykrywam miskę folią spożywczą i zostawiam na noc w lodówce. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam
olej, wykładam
kurczaka (wcześniej mieszam go z posiekaną lawendą), naczynie przykrywam folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na godzinę, po czym piekę jeszcze 20 minut bez folii.Przepis autorski.