ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

nazwa

Wykonanie

Kurczaka pieczonego w cytrynowym vinaigrette robiłam ostatnio dwa razy pod rząd. Bardzo mi smakował. Octowy sos, w którym kurczak się piecze, w połączeniu z cebulą i cytryną (lub limonką) nadaje kurczakowi specyficzny, interesujący smak. Przygotowanie kurczaka nie jest ani trudne ani pracochłonne. Mój kurczak piekł się nieco dłużej niż podane w przepisie 35 minut, ale i uda były dość spore. Kurczak sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie doskonały również na niedzielny czy świąteczny obiad. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka.
1 cytryna
1 duża cebula, pokrojona na plastry
2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)
2 łyżki octu sherry (sherry vinegar)
4 łyżki miodu
10 łyżek oleju
2 - 4 dużych ud z kurczaka ze skórką, bez kości (po 1 udzie na osobę) lub 2-4 piersi
sól i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z tej połówki sok. Odstawiamy na bok. Pozostałą cytrynę kroimy na cienkie plastry. Plastry cebuli wykładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego tak, aby pokryć całe dno, na cebulę wykładamy plastry cytryny.
Przygotowujemy cytrynowy vinaigrette: skórkę i sok z cytryny, oba octy, miód i olej mieszamy razem. Kurczaka umieszczamy w naczyniu na warstwie z cebuli i cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy cytrynowym vinaigrette.
Pieczemy regularnie podlewając ok 35 minut lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony, a skórka mocno rumiana. Wyjmujemy kurczaka z naczynia i przekładamy go na półmisek, trzymając w ciepłym miejscu, by nie wystygł. W międzyczasie stawiamy naczynie z vinaigrette na średnim gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, aż powstanie syrop. Polewamy kurczaka i podajemy.
Inspiracja z książki "Favourite chicken recipes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/kurczak-pieczony-w-cytrynowym.html