Wykonanie
Kurczaka pieczonego w
cytrynowym vinaigrette robiłam ostatnio dwa
razy pod rząd. Bardzo mi smakował.
Octowy sos, w którym
kurczak się piecze, w połączeniu z
cebulą i
cytryną (lub
limonką) nadaje kurczakowi specyficzny, interesujący smak. Przygotowanie
kurczaka nie jest ani trudne ani pracochłonne. Mój
kurczak piekł się nieco dłużej niż podane w przepisie 35 minut, ale i uda były dość spore.
Kurczak sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie doskonały również na niedzielny czy świąteczny obiad. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnie pieczonego
kurczaka.
1
cytryna1 duża
cebula, pokrojona na plastry2 łyżki
octu balsamicznego (balsamic vinegar)2 łyżki
octu sherry (
sherry vinegar)4 łyżki
miodu10 łyżek
oleju2 - 4 dużych ud z
kurczaka ze skórką, bez kości (po 1 udzie na osobę) lub 2-4 piersi
sól i świeżo zmielony
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 200 st C.Ścieramy skórkę z połowy
cytryny i wyciskamy z tej połówki sok. Odstawiamy na bok. Pozostałą
cytrynę kroimy na cienkie plastry. Plastry
cebuli wykładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego tak, aby pokryć całe dno, na
cebulę wykładamy plastry
cytryny.Przygotowujemy
cytrynowy vinaigrette: skórkę i
sok z cytryny, oba
octy,
miód i
olej mieszamy razem.
Kurczaka umieszczamy w naczyniu na warstwie z
cebuli i
cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem, po czym polewamy
cytrynowym vinaigrette.Pieczemy regularnie podlewając ok 35 minut lub do momentu, aż
kurczak będzie upieczony, a skórka mocno rumiana. Wyjmujemy
kurczaka z naczynia i przekładamy go na półmisek, trzymając w ciepłym miejscu, by nie wystygł. W międzyczasie stawiamy naczynie z vinaigrette na średnim gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, aż powstanie
syrop. Polewamy
kurczaka i podajemy.
Inspiracja z książki "Favourite chicken recipes"