Wykonanie
Szybki obiad dla głodomorów, co spędzili kilka godzin na działce ;) Skrzydełka są idealne, bo można je bardzo szybko przygotować, a przy tym są pyszne. Dziś udusiłam je na patelni razem z
szalotką i
porem, które się lekko skarmelizowały i zrobił się z nich świetny sos. Lubicie skrzydełka tak jak ja? Bo ja darzę je uczuciem od dzieciństwa :)
Składniki :0,5 kg skrzydełek z
kurczaka8-10
szalotekok. 8 cm jasnej części
porasól,
pieprz do smaku3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie :Umyte i osuszone skrzydełka dzielę na dwie części, jednocześnie odcinając końcówki (nie używam ich). Przekładam je do miski, oprószam
solą i
pieprzem.
Szalotki obieram i kroję wzdłuż na pół,
pora kroję w kostkę. Rozgrzewam
olej na patelni i pod przykryciem obsmażam
mięso z obu stron ok. 5 minut, mieszając w trakcie - powinno się lekko zarumienić. Wtedy dodaję
szalotki, i dalej smażę razem pod przykryciem mniej więcej 8-10 minut - na małym ogniu.
Potem dorzucam
pora i na małym ogniu, w dalszym ciągu pod pokrywką, duszę razem 20-25 minut. Na koniec doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.