W zimie pulpeciki pojawiają się zazwyczaj w towarzystwie sosu pomidorowego. Ponieważ świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej.Składniki:500 g mielonego wieprzowego mięsa1 jajko2 łyżki siekanego koperku1/2 drobno posiekanej cebuli3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)ziele angielskieliść laurowysól, pieprz3 -5 łyżek posiekanego koperku2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanejWykonanie:Mięso mieszamy z 2 łyżkami koperku, jajkiem, cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki. Formujemy maleńkie pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem. Wkładamy uformowane pulpeciki. Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody oraz koperek. Doprawiamy sos do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.