ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

W zimie pulpeciki pojawiają się zazwyczaj w towarzystwie sosu pomidorowego. Ponieważ świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej.
Składniki:
500 g mielonego wieprzowego mięsa
1 jajko
2 łyżki siekanego koperku
1/2 drobno posiekanej cebuli
3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
3 -5 łyżek posiekanego koperku
2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mięso mieszamy z 2 łyżkami koperku, jajkiem, cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki. Formujemy maleńkie pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem. Wkładamy uformowane pulpeciki. Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody oraz koperek. Doprawiamy sos do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/06/Pulpeciki-w-sosie-koperkowym.html