Wykonanie
Poprzednia granola skończyła się już jakiś czas temu. Nie wiem dlaczego tyle zajęło mi uzupełnienie granolowych słoików. Kiedy jednak rodzina zaczęła już się dopytywać o to kiedy się pojawi, przypomniałam sobie o przepisie na granolę na białkach . Ponieważ miałam akurat kilka wolnych
białek, to szybko wymieszałam podstawowe składniki i upiekłam kolejną porcję granoli. Porcja jest naprawdę spora, ale znika szybko. A
białka jako składnik scalający spisały się doskonale.
Składniki:700 g
płatków owsianych200 g
siemienia lnianego100 g
orzechów włoskich (posiekanych)3 łyżki
miodu1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju2 łyżeczki
przyprawy korzennej4 - 5
białekWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni.
Białka ubijamy na sztywno.
Płatki, siemię i
orzechy mieszamy w misce. Dodajemy
sól,
przyprawę,
olej i
miód. Ponownie mieszamy. Mieszankę przekładamy do ubitych
białek i całość mieszamy tak, aby
białka pokryły wszystkie suche składniki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 - 50 minut mieszając 2 - 3
razy w międzyczasie. Zostawiamy do ostudzenia a następnie przekładamy do słojów.