ßßß Cookit - przepis na Masło z orzechów włoskich

Masło z orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

Ostatnio naszła mnie ochota na masło orzechowe, jako że nie miałam w spiżarce ulubionych orzechów arachidowych, to użyłam włoskich. W smaku zupełnie odbiega ono od tego tradycyjnego, ale jest równie pyszne. Wydaję mi się, że ma ono delikatniejszy smak i jest bardziej kruche. Jednak polecam wypróbowanie tego przepisu.
Masło orzechowe najczęściej wykorzystuję do owsianek , kasz, naleśników, robię na jego bazie placuszki, albo po prostu smaruję nim chleb lub bułeczki.
Składniki:
400g orzechów włoskich
łyżeczka miodu
szczypta soli
ewentualnie kilka łyżek oleju
Orzechy wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy je na około pół godziny, po czym wylewamy wodę i powtarzamy proces jeszcze raz. Następnie, na sitku, dokładnie je płuczemy, aby pozbyć się goryczki.
Orzechy blendujemy z miodem i solą. W razie potrzeby możemy dodać olej, aby uzyskać gładką masę.
Masło przekładamy do szczelnie zamkniętego słoika. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować masło z orzechów włoskich, czyli krótko oich wartościach odżywczych i właściwościach:
są one bogate w kwasy tłuszczowe- obniżają poziom złego cholesterolu i mają działanie przeciwzakrzepowe,
zawierają kwasy omega-3
są kopalnia witaminy E, potasu, fosforu i magnezu
zawierają sporo białka
co więcej, mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/maso-z-orzechow-woskich.html