Wykonanie
Ostatnio naszła mnie ochota na
masło orzechowe, jako że nie miałam w spiżarce ulubionych
orzechów arachidowych, to użyłam włoskich. W smaku zupełnie odbiega ono od tego tradycyjnego, ale jest równie pyszne. Wydaję mi się, że ma ono delikatniejszy smak i jest bardziej kruche. Jednak polecam wypróbowanie tego przepisu.
Masło orzechowe najczęściej wykorzystuję do owsianek ,
kasz, naleśników, robię na jego bazie placuszki, albo po prostu smaruję nim
chleb lub bułeczki.Składniki:400g
orzechów włoskichłyżeczka
mioduszczypta
soliewentualnie kilka łyżek
olejuOrzechy wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą
wodą. Odstawiamy je na około pół godziny, po czym wylewamy
wodę i powtarzamy proces jeszcze raz. Następnie, na sitku, dokładnie je płuczemy, aby pozbyć się goryczki.
Orzechy blendujemy z
miodem i
solą. W razie potrzeby możemy dodać
olej, aby uzyskać gładką masę.
Masło przekładamy do szczelnie zamkniętego słoika. Przechowujemy je w lodówce.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
masło z
orzechów włoskich, czyli krótko oich wartościach odżywczych i właściwościach:są one bogate w kwasy tłuszczowe- obniżają poziom złego cholesterolu i mają działanie przeciwzakrzepowe,zawierają kwasy omega-3są kopalnia witaminy E, potasu, fosforu i magnezuzawierają sporo
białkaco więcej, mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy