ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 10 porcji)
- 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g),
- ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g),
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20g),
- ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g),
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g),
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka miodu (ok. 24g),
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę więcej, żeby masa była spójna).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy wszystkie suche składniki w misce.
2. Mieszamy wodę z miodem i olejem kokosowym.
3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 h.
4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min.
5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia.
Chleb jest bogaty w:
- kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 95 g
Energia: 327 , 1 kcal
Białko: 11,8 g
Tłuszcze: 21 , 4 g
Węglowodany: 25 , 3 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/04/chleb-z-ziarnami.html