Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- 1 szklanka
ziaren słonecznika (ok. 140g),- ¾ szklanki
siemienia lnianego (ok. 105g),- 2 łyżki nasion chia (ok. 20g),- ½ szklanki
orzechów arachidowych (ok. 50g),- 1 ½ szklanki
płatków owsianych (ok. 165g),- 10 łyżek zmielonego
siemienia lnianego (ok. 100g),- 2 łyżeczki
soli,- 1 łyżka
miodu (ok. 24g),- 5 łyżek rozpuszczonego
oleju kokosowego (ok. 50g),- 1 ½ szklanki letniej
wody (ewentualnie trochę więcej, żeby masa była spójna).Sposób przygotowania1. Mieszamy wszystkie suche składniki w misce.2. Mieszamy
wodę z
miodem i
olejem kokosowym.3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 h.4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min.5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia.
Chleb jest bogaty w:- kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie,- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 95 gEnergia: 327 , 1 kcal
Białko: 11,8 gTłuszcze: 21 , 4 gWęglowodany: 25 , 3 gBłonnik pokarmowy : 3 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza