ßßß Cookit - przepis na Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem

Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem

nazwa

Wykonanie

Po rozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek. Część z nich powędrowało do granoli, a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta.
Składniki:
180 g masła
1 laska wanilii
5 białek
szczypta soli
300 g cukru pudru
110 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
łyżeczka płatków migdałowych
200 g truskawek
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać ziarenka z laski wanilii i pustą laskę. Gotować przez około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało lekko orzechowy zapach. Przelać do miski i ostudzić.
Białka ubić z solą. Dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wmieszać przestudzone masło. Przelać masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/06/Bezowa-tarta-truskawkowa-z-migdalami-i-palonym.html