ßßß Cookit - przepis na Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Dawno temu widzieliśmy w jednym z programów Jamiego przepis na kurczaka po cypryjsku. Bardzo nam się spodobał i przygotowałam wtedy pierś według tego przepisu. Zdjęcia, które wtedy zrobiłam były tak okropne, że nie pokazałam ich na blogu. Teraz przepis powtórzyłam, ale w nieco zmienionej formie. Dlatego też zamiast oryginalnej nazwy, pojawia się faszerowana pierś. Przepis pochodzi z książki 30 minut w kuchni.
Składniki:
kilka łyżek siekanej natki pietruszki
kilka łyżek liści bazylii
5 - 8 suszonych pomidorów w oleju
2 - 3 ząbki czosnku
kilka łyżek serka kremowego (w oryginale feta)
4 piersi z kurczaka
gałązki świeżego rozmarynu
pieprz, sól
oliwa do smażenia
papier do pieczenia
Wykonanie:
Natkę, bazylię i pomidory siekamy. Mieszamy z serkiem i wyciśniętym czosnkiem. Dolewamy odrobinę oleju z pomidorów. Doprawiamy pieprzem i drobiną soli.
W każdej piersi robimy nacięcie tak, aby powstała kieszonka. W środek wkładamy przygotowaną masę ziołowo-serową. Zamykamy kieszonkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu nafaszerowane piersi z kurczaka, rozcięciem do góry. Arkusz papieru do pieczenia zgniatamy i moczymy pod kranem. Rozprostowujemy i przykrywamy kurczaka na patelni. Smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Kiedy kurczak jest dobrze podsmażony z jednej strony, przekładamy na drugą, dokładamy gałązki rozmarynu i dalej smażymy przykryte papierem. Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry. Ja podałam pierś z kuskusem i sałatą z sosem czosnkowym.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Faszerowana-piers-z-kurczaka.html