Wykonanie
Dawno temu widzieliśmy w jednym z programów Jamiego przepis na
kurczaka po cypryjsku. Bardzo nam się spodobał i przygotowałam wtedy pierś według tego przepisu. Zdjęcia, które wtedy zrobiłam były tak okropne, że nie pokazałam ich na blogu. Teraz przepis powtórzyłam, ale w nieco zmienionej formie. Dlatego też zamiast oryginalnej nazwy, pojawia się faszerowana pierś. Przepis pochodzi z książki 30 minut w kuchni.
Składniki:kilka łyżek siekanej
natki pietruszkikilka łyżek liści
bazylii5 - 8
suszonych pomidorów w
oleju2 - 3 ząbki
czosnkukilka łyżek
serka kremowego (w oryginale
feta)4
piersi z kurczakagałązki świeżego
rozmarynupieprz,
sóloliwa do smażeniapapier do pieczeniaWykonanie:
Natkę,
bazylię i
pomidory siekamy. Mieszamy z
serkiem i wyciśniętym
czosnkiem. Dolewamy odrobinę
oleju z
pomidorów. Doprawiamy
pieprzem i drobiną
soli.W każdej piersi robimy nacięcie tak, aby powstała kieszonka. W środek wkładamy przygotowaną masę
ziołowo-
serową. Zamykamy kieszonkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu nafaszerowane
piersi z kurczaka, rozcięciem do góry. Arkusz papieru do pieczenia zgniatamy i moczymy pod kranem. Rozprostowujemy i przykrywamy
kurczaka na patelni. Smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Kiedy
kurczak jest dobrze podsmażony z jednej strony, przekładamy na drugą, dokładamy gałązki
rozmarynu i dalej smażymy przykryte papierem. Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry. Ja podałam pierś z
kuskusem i
sałatą z
sosem czosnkowym.