Wykonanie
Bardzo smaczne, miękkie i wilgotne
piersi z kurczaka z aromatycznym nadzieniem. Propozycja Jamiego Olivera z programu i książki "30 minut w kuchni".
Składniki (4 porcje):4 duże
piersi z kurczaka100 g
fety2 ząbki
czosnku8
suszonych pomidorów (z
oleju)pęczek
bazyliipęczek
natki pietruszkiskórka otarta z 1 małej
cytryny4 gałązki świeżego
rozmarynupieprz do smaku
oliwa do smażeniaNa desce posiekać drobno
natkę,
bazylię,
pomidory. Wkruszyć do tego
fetę, dodać
skórkę cytrynową,
czosnek przeciśnięty przez praskę, skropić odrobiną
oleju ze słoika z
suszonymi pomidorami. Doprawić
pieprzem do smaku, dokładnie przesiekać i wymieszać.W piersiach wyciąć
ostrym nożem kieszonkę, w każdej umieścić 1/4 farszu. Spiąć jej brzegi
szpilką lub wykałaczką. Jeśli filety są bardzo grube, można je trochę klepnąć tłuczkiem przed faszerowaniem.Na patelni rozgrzać sporą ilość
oliwy i umieścić na niej filety. Zmniejszyć ogień pod patelnią, aby piersi się za szybko nie przypiekły. Zmoczyć pod kranem zmięty arkusz papieru do pieczenia i nakryć nim szczelnie patelnię (to przyspieszy smażenie i zapobiegnie wysychaniu piersi). Od czasu do czasu poruszać patelnią.Gdy piersi od
spodu się zrumienią, przerzucić je na drugą stronę i dodać całe gałązki
rozmarynu, ponownie przykryć papierem. Usmażone filety ściągnąć z patelni i zawinąć na 2 minuty w folię aluminiową, co pozwoli na równomierne rozłożenie się wilgoci w
mięsie. Po rozwinięciu piersi pokroić je w plastry i polać sosem z patelni wymieszanym z sosem z folii. Smacznego :-)