ßßß Cookit - przepis na Kurczak po cypryjsku wg Jamiego

Kurczak po cypryjsku wg Jamiego

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne, miękkie i wilgotne piersi z kurczaka z aromatycznym nadzieniem. Propozycja Jamiego Olivera z programu i książki "30 minut w kuchni".
Składniki (4 porcje):
4 duże piersi z kurczaka
100 g fety
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów (z oleju)
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
skórka otarta z 1 małej cytryny
4 gałązki świeżego rozmarynu
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Na desce posiekać drobno natkę, bazylię, pomidory. Wkruszyć do tego fetę, dodać skórkę cytrynową, czosnek przeciśnięty przez praskę, skropić odrobiną oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Doprawić pieprzem do smaku, dokładnie przesiekać i wymieszać.
W piersiach wyciąć ostrym nożem kieszonkę, w każdej umieścić 1/4 farszu. Spiąć jej brzegi szpilką lub wykałaczką. Jeśli filety są bardzo grube, można je trochę klepnąć tłuczkiem przed faszerowaniem.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy i umieścić na niej filety. Zmniejszyć ogień pod patelnią, aby piersi się za szybko nie przypiekły. Zmoczyć pod kranem zmięty arkusz papieru do pieczenia i nakryć nim szczelnie patelnię (to przyspieszy smażenie i zapobiegnie wysychaniu piersi). Od czasu do czasu poruszać patelnią.
Gdy piersi od spodu się zrumienią, przerzucić je na drugą stronę i dodać całe gałązki rozmarynu, ponownie przykryć papierem. Usmażone filety ściągnąć z patelni i zawinąć na 2 minuty w folię aluminiową, co pozwoli na równomierne rozłożenie się wilgoci w mięsie. Po rozwinięciu piersi pokroić je w plastry i polać sosem z patelni wymieszanym z sosem z folii. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/kurczak-po-cypryjsku-wg-jamiego.html