ßßß Cookit - przepis na Biscotti cytrynowo - migdałowe

Biscotti cytrynowo - migdałowe

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam wczoraj, pomysł na wykorzystanie chociaż części kremu cytrynowego. Pyszny, chrupiący pomysł. Delikatnie w klimacie świątecznym przez orzechy i cytrynę. Jednak spokojnie biscotti można jeść przez cały rok. Przepis znalazłam na blogu Fig &Honey .
Składniki:
500 g mąki pszennej
85 g masła
55 g kremu cytrynowego
100 g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
100 g migdałów (u mnie też orzechy brazylijskie)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni. Wymieszać wszystkie składniki poza orzechami przy pomocy miksera lub ręcznie. Dodać orzechy. Podzielić ciasto na 2 części. Z każdej uformować podłużny bochenek. Wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec przez około 30 minut, aż do suchego patyczka. Wyjąć ciasto i ostudzić. Najpierw na blaszce, a potem na kratce. Ostudzone ciasto pokroić na 2 cm plastry. Wyłożyć je na blaszce. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec przez około 30 minut, przekładając biscotti na drugą stronę w połowie pieczenia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Biscotti-cytrynowo-migdalowe.html