ßßß
Składniki:udo (opcjonalnie)kilka marchewek1 - 2 pietruszkikawałek selerakawałek pora1 mała cebulaziele angielskieliść laurowyok 5 ziemniaków500 g brukselkiew. śmietana lub jogurtsól, pieprz
Wykonanie:Udo zalewamy wodą (ok 2,5 - 3l) i gotujemy. (Jeżeli robimy wywar warzywny, pomijamy tę czynność). Po około 20 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa, ziele, liść i opaloną cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Brukselkę myjemy, zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy brukselkę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem oraz posypać słodką papryką.