Wykonanie
W tym roku moja teściowa po raz pierwszy posadziła
brukselkę. Nie zabierałam jej do domu, bo wydawało mi się, że dzieci nie znoszą. Kiedy ostatnio poszłam na pobliski targ z córką, ta zażyczyła sobie
brukselkę na zupę. Kupiłam, trochę ryzykując. Okazało się, że wszystkim posmakowała. Dobrze, że teściowa zamroziła swoje zbiory.
Składniki:udo (opcjonalnie)kilka
marchewek1 - 2
pietruszkikawałek
selerakawałek
pora1 mała
cebulaziele angielskieliść laurowyok 5
ziemniaków500 g
brukselkiew.
śmietana lub
jogurtsól,
pieprzWykonanie:Udo zalewamy
wodą (ok 2,5 - 3l) i gotujemy. (Jeżeli robimy
wywar warzywny, pomijamy tę czynność). Po około 20 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa, ziele, liść i opaloną
cebulkę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do
wywaru.
Brukselkę myjemy, zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kiedy
ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy
brukselkę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić
śmietaną lub
jogurtem oraz posypać
słodką papryką.