ßßß
Cookit - przepis na Zabielana zupa ogórkowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zabielana zupa ogórkowa
Składniki
Ogórek kiszony
Ziemniak
Cebula
Marchew
Pory
Seler
Pietruszka
Koper
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Śmietana
Wykonanie
Druga po "pomidorówce" zupa najczęściej goszcząca na moim
stole
. Najlepiej smakuje ugotowana z
ogórków
z własnej spiżarni - ja jednak musiałam się w tym przypadku zadowolić sklepowymi -sezon
ogórkowy
w tym roku był dla mnie nadzwyczaj mało łaskawy.
Składniki:- 4-5 sztuk
ogórków kiszonych
wraz z zalewą- 4 skrzydełka z
kurczaka
lub porcja rosołowa- 3-4
ziemniaki
- 1/2
cebuli
- 1
marchew
- kawałek
pora
i
selera
- 1
pietruszka
- szczypta
kopru
-
ziele angielskie
i
liść laurowy
-
sól
i
pieprz
do smaku- 100 ml
śmietany
Przygotowanie:
Mięso
umyć i obgotować zbierając szumowiny z powierzchni. Dodać startą na tarce do jarzyn
marchew
,
pietruszkę
oraz
selera
.
Cebulę
przypalić na ogniu i dodać do
wywaru
. Dodać
por
,
liść laurowy
i
ziele angielskie
. Przyprawić
solą
i
pieprzem
. Gdy
mięso
będzie prawie ugotowane dodać
ziemniaki
pokrojone w kostkę. Gdy
ziemniaki
zmiękną wrzucić starte na tarce do warzyw
ogórki
wraz z kwaśną zalewą - ważne, aby
ogórki
dodać do miękkich
ziemniaków
, gdyż w kwaśnym wywarze
ziemniaki
już nie zmiękną.
Wywar
z
ogórkami
gotować około 10 minut. Zmniejszyć ogień, ze
śmietany
i 100 ml gorącej zupy zrobić zaczyn, dodać do garnka. Wyłączyć ogień, posypać posiekanym
koperkiem
.
Źródło:
http://smakowirowka.blogspot.com/2013/09/zabielana-zupa-ogorkowa.html
Przepisy powiązane
ZUPA SZCZAWIOWA
ZUPA SZCZAWIOWA
Zupa z brukselki
Zupa z brukselki
Rosól z makaronem
Składniki powiązane (0)