ßßß
Składniki:- 4-5 sztuk ogórków kiszonych wraz z zalewą- 4 skrzydełka z kurczaka lub porcja rosołowa- 3-4 ziemniaki- 1/2 cebuli- 1 marchew- kawałek pora i selera- 1 pietruszka- szczypta kopru- ziele angielskie i liść laurowy- sól i pieprz do smaku- 100 ml śmietanyPrzygotowanie:Mięso umyć i obgotować zbierając szumowiny z powierzchni. Dodać startą na tarce do jarzyn marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę przypalić na ogniu i dodać do wywaru. Dodać por, liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki zmiękną wrzucić starte na tarce do warzyw ogórki wraz z kwaśną zalewą - ważne, aby ogórki dodać do miękkich ziemniaków, gdyż w kwaśnym wywarze ziemniaki już nie zmiękną. Wywar z ogórkami gotować około 10 minut. Zmniejszyć ogień, ze śmietany i 100 ml gorącej zupy zrobić zaczyn, dodać do garnka. Wyłączyć ogień, posypać posiekanym koperkiem.