Wykonanie
Na galette miałam ochotę od dawna. To takie proste, a ja jakoś się nie miałam kiedy zabrać. Wymyśliłam sobie, że z
figami będzie idealne. W końcu tak ładnie prezentują się w przekroju. Nie myliłam się. Wyszło cudne. Musiałam podpiec troszkę dłużej niż w oryginale, ale to było to.
Składniki:2 łyżki
masła1
jajkoszczypta
soli100 g
mąki pszennej4 -5 łyżek zimnego
mleka (dałam 3)3 - 4
figi100 g
serka kremowego1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka posiekanych
orzechówWykonanie:
Masło ucieramy z
jajkiem. Dodajemy
mąkę i
sól, mieszamy. Dodajemy stopniowo
wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Serek,
miód i
przyprawy miksujemy na jednolitą masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarowujemy nadzienie
serowe zostawiając ok 2- 3 cm z brzegu. Na
ser kładziemy umyte i pokrojone na kawałki
figi. Brzegi ciasta zawijamy tak, aby stworzyły rant nad
figami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy i posypujemy posiekanymi
orzechami. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( u mnie trwało to trochę dłużej).