ßßß Cookit - przepis na Tarta figowa - galette figowe

Tarta figowa - galette figowe

nazwa

Wykonanie

Na galette miałam ochotę od dawna. To takie proste, a ja jakoś się nie miałam kiedy zabrać. Wymyśliłam sobie, że z figami będzie idealne. W końcu tak ładnie prezentują się w przekroju. Nie myliłam się. Wyszło cudne. Musiałam podpiec troszkę dłużej niż w oryginale, ale to było to.
Składniki:
2 łyżki masła
1 jajko
szczypta soli
100 g mąki pszennej
4 -5 łyżek zimnego mleka (dałam 3)
3 - 4 figi
100 g serka kremowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka posiekanych orzechów
Wykonanie:
Masło ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Serek, miód i przyprawy miksujemy na jednolitą masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając ok 2- 3 cm z brzegu. Na ser kładziemy umyte i pokrojone na kawałki figi. Brzegi ciasta zawijamy tak, aby stworzyły rant nad figami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( u mnie trwało to trochę dłużej).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Tarta-figowa-galette-figowe.html