Wykonanie
Kto nie lubi naleśników? Zajadają się nimi dzieci i dorośli. A są one świetną propozycją na szybki i smaczny piątkowy posiłek. Naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami, na obiad lub na deser, z
serem, z
dżemem czy z mięsnym lub warzywnym farszem. Sposobów podania jest co niemiara, tak samo jak sposobów przyrządzania ciasta. Ja dzisiaj podzielę się z
Wami jesienną wersją naleśników - z
miodem i
cynamonem. Koniecznie wypróbujcie :-)Składniki:2
jajka500 ml
mleka200 g
mąki pszennej2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 szkl roztopionego
masłaszczypta
soli1. Do miski wbijamy
jajka i razem z
miodem i szczyptą
soli ubijamy na puch.
Mąkę i
cynamon przesiewamy i razem z
masłem i
mlekiem stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy tak długo, aż masa będzie jednolita, bez grudek (ja czasami wkładam do blendera, jest to spore ułatwienie bo
potem nie trzeba przecedzać).2. Gdy ciasto jest gładkie odkładamy je na ok 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.3. Ja dzisiaj podam je na obiad z
serem,
cukrem trzcinowym i
dżemem morelowym z
whisky.SMACZNEGO :-)