Wykonanie
Kiedy zastanawiałam się jakie dania mam przygotować na Piknik Smakoszy, z pomocą przyszła mi
Malwina . Zaproponowała, abym przygotowała taki prosty chlebek z patelni. Okazało się, że przepis spisał się doskonale. Chlebek smakował wybornie w połączeniu z pastą z pieczonej
papryki. Następnego dnia, podałam go też w domu przypieczony na grillu elektrycznym.
Składniki (na 4 sztuki):1 szklanka
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego
oreganopół łyżeczki
soliokoło pół szklanki
jogurtu typu greckiegoWykonanie:W misce umieszczamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
natkę i
oregano. Mieszamy. Dodajemy
jogurt i zaczynamy wyrabiać ciasto (ja wyrabiałam robotem). Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy więcej
jogurtu. Należy pamiętać, że ciasto będzie dość lepiące. Odstawiamy na 30-60 minut w przykrytej misce. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy
mąką i wałkujemy na cienkie placuszki (około 2 mm). Chlebek smażymy na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni, z obu stron przez 1-2 minuty. Chlebek ma się zrumienić. Smażymy w ten sposób wszystkie
chlebki.