Wykonanie
Flatbread jest rodzajem
pieczywa z patelni. Swoje
chlebki przygotowałam na bazie
mąki pełnoziarnistej oraz
jogurtu, a podałam je z warzywami,
sosem pomidorowym i
mozzarellą.Flatbread przygotowuje się bardzo szybko, a jest on doskonałym, pożywnym obiadem. Dodatki możemy wybrać wedle naszego gustu, za każdym razem inne, a mamy gwarancję, że
chlebki nam się nie znudzą.Składniki na 8
chlebków:2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)300g
jogurtu greckiego2/3 łyżeczki
soliłyżeczka
proszku do pieczeniapęczek świeżego
szczypiorkuDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jogurt,
sól,
proszek do pieczenia i posiekany
szczypiorek. Całość mieszamy i zagniatamy ręką.Ciasto przekładamy na stolnicę. Dzielimy je na 8 równych części i dość grubo wałkujemy lub formujemy w rękach.
Chlebki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, po kilka minut z obu stron.Ja po pierwszym odwróceniu posmarowałam je sosem i położyłam resztę dodatków i
mozzarellę.Podajemy cieple lub wystudzone.Smacznego:)