ßßß
Składniki:1 szklanka ryżu do risotto1 mały bakłażan1/2 dyni piżmowej (można użyć innej odmiany)1 szalotka1 marchewka1 cebulaoliwaWykonanie:Dynię obieramy i zachowujemy skórkę. Ze skórki, marchewki i cebuli gotujemy przez około 15 - 20 minut wywar. Szalotkę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodajemy ryż i chwilę smażymy, aż ryż zrobi się przezroczysty. Dodajemy stopniowo wywar i mieszamy. Kolejną porcję dodajemy dopiero po tym, jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Pamiętamy o mieszaniu. W między czasie dynię i bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa muszą stać się miękkie. Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy podduszone warzywa i gotujemy jeszcze chwilę razem. Możemy dodać starty ser, ale ja podałam bez niczego. Posypałam jedynie posiekaną natką.
/wydrukuj przepis/