Wykonanie
Kolejny przepis podpatrzony we wrześniowej kuchni. A raczej nie przepis, a pomysł na
wywar. Polecam serdecznie, bo risotto zrobione na takim wywarze, jest do
szpiku kości
dyniowe ;)
Składniki:1 szklanka
ryżu do risotto1 mały
bakłażan1/2 dyni piżmowej (można użyć innej odmiany)1
szalotka1
marchewka1
cebulaoliwaWykonanie:
Dynię obieramy i zachowujemy skórkę. Ze skórki,
marchewki i
cebuli gotujemy przez około 15 - 20 minut
wywar.
Szalotkę siekamy i szklimy na rozgrzanej
oliwie w garnku. Dodajemy
ryż i chwilę smażymy, aż
ryż zrobi się przezroczysty. Dodajemy stopniowo
wywar i mieszamy. Kolejną porcję dodajemy dopiero po tym, jak poprzednia zostanie wchłonięta przez
ryż. Pamiętamy o mieszaniu. W
między czasie
dynię i
bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa muszą stać się miękkie. Kiedy
ryż jest już gotowy, dodajemy podduszone warzywa i gotujemy jeszcze chwilę razem. Możemy dodać
starty ser, ale ja podałam bez niczego. Posypałam jedynie posiekaną
natką.
/wydrukuj przepis/