Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku. Wstyd się przyznać, ale nie miałam okazji Wam jeszcze życzyć wszelkiego dobra, powodzenia i pomyślności, szczególnie w osiąganiu celów i dotrzymaniu noworocznych postanowień.Startuję z przepisem, tym razem na coś zamiast klasycznego risotto, które jest pyszne, ale baaaardzo kaloryczne (ze względu na
biały ryż szybko podnoszący
cukier we
krwi,
masło,
parmezan). Moje risotto jest odchudzone z kalorii, ale nie zmienia to faktu, że jest smaczne i sycące. Dodatkowo atutem jest to, że można wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu (
wywar,
pieczeń mięsną). Zachęcam do wypróbowania mojej wersji, jak również do modyfikacji przepisu.
Składniki na 4 porcje :100g wypłukanego i osączonego
ryżu basmati (można użyć tylko brązowego/dzikiego)
100g wypłukanego i osączonego
ryżu dzikiego200ml
wywaru warzywnego/rosołu250g pieczeni np. z
piersi indyka (pokrojonej w kostkę)400g krojonych
pomidorów z puszki200g
cukinii pokrojonej w kostkę100g
marchewki pokrojonej w kostkę1 posiekana
szalotka1 zmiażdżony ząbek
czosnku1/2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiW dużym rondlu/patelni z grubym dnem rozgrzać
oliwę z oliwek, wrzucić
cebulkę i
czosnek ismażyć około 5 minut na małym ogniu. Dodać
cukinię i
marchewkę, smażyć kolejne 5 minut.Dodać do rondla
wywar i
pomidory, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Następnie wsypać oba rodzaj
ryżu i gotować pod przykryciem 10 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić na 20 minut, aby
ryż "doszedł". Przed podaniem wymieszać i posypać siekaną
pietruszką.
1 porcja to ok. 275kcal, węglowodany: 35g,
białko: 22g, tłuszcze: 45gSMACZNEGO!