ßßß
Składniki na 4 porcje :100g wypłukanego i osączonego ryżu basmati (można użyć tylko brązowego/dzikiego)
100g wypłukanego i osączonego ryżu dzikiego200ml wywaru warzywnego/rosołu250g pieczeni np. z piersi indyka (pokrojonej w kostkę)400g krojonych pomidorów z puszki200g cukinii pokrojonej w kostkę100g marchewki pokrojonej w kostkę1 posiekana szalotka1 zmiażdżony ząbek czosnku1/2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki posiekanej natki pietruszkiW dużym rondlu/patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulkę i czosnek ismażyć około 5 minut na małym ogniu. Dodać cukinię i marchewkę, smażyć kolejne 5 minut.Dodać do rondla wywar i pomidory, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Następnie wsypać oba rodzaj ryżu i gotować pod przykryciem 10 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić na 20 minut, aby ryż "doszedł". Przed podaniem wymieszać i posypać siekaną pietruszką.
1 porcja to ok. 275kcal, węglowodany: 35g, białko: 22g, tłuszcze: 45gSMACZNEGO!