niedziela, 19 Grudzień 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Idealne na ciepłą kolację lub lekki obiad. Przepis można modyfikować wedle gustu, używając zamiast pomidorkówzielonego groszku, szynki lub podsmażonych pieczarek. Czasem dodaję też jeden lub dwa ząbki czosnku.Składniki:szklanka ryżu6 jajek20 pomidorków koktajlowych4 szalotki lub 1 średnia cebulałyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy2 łyżki sezamuRyż wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować aż zmięknie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odcieknięcia.Jajka roztrzepać z łyżką sosu sojowego.Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulki obrać i pokroić w cienkie krążki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Podsmażyć cebulę na oliwie. Dodać pomidorki, ryż i dokładnie wymieszać. Wlać jajka. Smażyć cały czas mieszając, aż jajka całkiem się zetną. Posypać sezamem.