Kurczak z brokułami i sezamem. Danie mające swoje korzenie w Chinach, aczkolwiek ta wersja już lekko zalatuje polskością. Nie zmienia to jednak faktu, że danie to jest wyśmienite. Soczysty kurczak w połączeniu z sypkim ryżem i brokułami na pewno zaspokoi potrzeby kulinarne najbardziej wyrafinowanych smakoszy. A tak od siebie dodam, że danie jest szybkie wystarczy pół godziny i możemy cieszyć się smakiem kurczaka. Czyli według hasła: szybko, sprawnie i przepysznie.Składniki 4 osoby:750 dag dobrego ryżu (najlepiej brązowego lub basmati)3 filety z kurczaka3 łyżki sezamuśredniej wielkości brokuł3 łyżki miodu4 łyżki sosu sojowego2 jajka4 łyżki mąki kukurydzianejoliwaszczypior z cebulkąprzyprawy: sól, pieprzWykonaniePrzygotować ryż według przepisu na opakowaniu.Kurczaka pokroić w paseczki. Miód połączyć z sosem sojowym i sezamem. Jajka rozbić i rozbełtać doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obtoczyć w jajku i panierować w mące kukurydzianej. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na złoto.Brokuł podzielić na różyczki. Dodać do kurczaka i zalać sosem modowo – sojowy. Smażyć delikatnie na średnim ogniu przez 5 – 7 minut.Kurczaka podać na ryżu, posypać szczypiorkiem.