Wykonanie
To popisowe ciasto mojej siostry. Mamy taką małą tradycję, że jak zjeżdżamy do niej z wizytą, mój mąż zawsze wyprosi na wieczorne pogaduszki tę tartę. Przepis znaleziony w "
Pieprz i
Sól" i mam wrażenie, że tam nie nazywał się tartą. Ponieważ my tak ją nazywamy tak więc zostanie.
Składniki:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru1/2 łyżeczki
imbiru (tym razem dałam świeży, ale można dać też sproszkowany)125 g
masła5 - 6
jabłekskórka otarta z 1
cytrynyDodatkowo:50 ml kremówki1 łyżeczka
cynamonuewentualnie
cukierWykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poddusić. Dodać
skórkę z cytryny i ewentualnie odrobinę
cukru.
Masło,
proszek do pieczenia,
mąkę,
imbir i
masło posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę wyłożyć na formę do tarty (formę można lekko posmarować
masłem). Na ciasto wyłożyć podprażone
jabłka i pokruszyć na nie pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Ubić kremówkę z
cynamonem i ewentualnie odrobiną
cukru. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Podawać natychmiast.
/wydrukuj przepis/