Wykonanie
Sezon na cudownie słodkie polskie
jabłka na dobre się rozkręca... Żal ich nie wykorzystywać :) Tym razem wybór padł na szarlotkę w wersji sypanej - przepis prosty, acz w smaku rewelacyjny. Znacie? Lubicie? A może coś robicie inaczej? Piszcie w komentarzach :)
Składniki:1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
kaszy manny (zwykłej, nie błyskawicznej)1 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 kg
polskich jabłeksok z 1/2
cytryny2 łyżki
cynamonu1 kostka
masła (wcześniej - zamroź)
Sposób przygotowania:
Mąkę,
kaszę mannę,
cukier i
proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj
jabłka z
cynamonem i
sokiem z cytryny.Tortownicę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia - ja dodatkowo owijam tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, bo masełko lubi uciekać szczelinami (owinięcie jest równoznaczne z
brakiem dodatkowego mycia piekarnika ;))W tortownicy kolejno układaj warstwy - 1/3 suchej mieszanki, 1/2
jabłek, 1/3 suchej mieszanki, 1/2
jabłek, 1/3 suchej mieszanki. Na wierzch zetrzyj na tarce kostkę
masła. Piecz 60 minut w 170 st.