Wykonanie
W gorące dni nie ma to jak
sałatka na obiad. Tym bardziej, jeśli można zjeść ją nad
wodą. My naszą jedliśmy nad jeziorkiem w zeszłym tygodniu (stąd nie jest podana na talerzach) w przemiłym towarzystwie i wszystkim bardzo smakowała. Zostałam nawet poproszona o przepis.W oryginalnym przepisie Ainsley'a występiują sun-blushed tomatoes, ja jednak takich nie miałam i dałam suszone z zalewy.
Składniki (na 4 porcje):2 łyżeczki
garam masala1/4 łyżeczki
papryki1/4 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka łagodnego
chilli1 ząbek
czosnku, rozgniecionysok z 1
limonki6 łyżek
oliwy z oliwek4
piersi z kurczaka (bez kostek i skóry) - około 450 g2 łyżki płynnego
miodu200 g mieszanki
sałat (w stylu włoskim)100 g
suszonych pomidorów100 g czarnych
oliweksól,
pieprzewentualnie ciabatta do podaniaWykonanie:
Garam masala,
paprykę,
chilli, kumin,
czosnek, połowę
soku z limonki, po pół łyżeczki
soli i
pieprzu, 2 łyżki
oliwy wymieszać w misce (nie metalowej) i wymieszać, aby się wszystko połączyło.
Pierś kurczaka pokroić w 2 cm kawałki i obtoczyć w mieszance przypraw. Odstawić na minimun 15 minut, aby smaki się połączyły (można też przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na maksimum 24 godziny).Podgrzać patelnię, nieprzywierającą, na średnim ogniu i smażyć na niej paski
kurczaka przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą dobrze usmażone i dobrze przypieczone. Pozostały
sok z limonki i
miód wlać do zakręcanego słoika. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem i potrząsnąć dobrze, aż
sól się rozpuści. Dodać 4 łyżki
oliwy i ponownie dokładnie wymieszać.Do miski włożyć
sałatę,
pomidory i
oliwki. Wlać tyle dressingu, żeby delikatnie pokrył liście. Rozłożyć na talerze, na których będziemh podawać i na wierzch rozłożyć przypieczone kawałki
kurczaka. Podawać natychmiast z kromkami ciabatty, jeśli lubimy. (My jedliśmy na zimno i też było bardzo smaczne)./wydrukuj przepis/