Wykonanie
Jest to
sałatka, która ma mnóstwo wariantów i modyfikacji, a każdy twierdzi, że to jego wersja właśnie jest tą oryginalną i prawdziwą... Wyjątkowo sprawdza się tu powiedzenie: ile kucharzy, tyle przepisów !Mnie również sałatki nicejskiej nie zdarzyło się przygotować dwa
razy tak samo. Żongluję tu składnikami w zależności od fantazji i humoru. Tym razem wersja mocno okrojona z wszelkich ponadprogramowych dodatków, z prostym dressingiem z
oliwy z oliwek BIOLEVITA . W końcu co klasyka, to klasyka, prawda?
W szybkim
skrócie:
oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA(więcej info TU lub TU) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich
oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E) i minerały (fosfor, potas, żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki :)Składniki na porcję 1-osobową:1
jajko – ugotowane na twardo1/2 puszki
tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g)kilka liści
sałaty – u mnie
młoda sałatka z doniczki balkonowej1/2
pomidora (50g)1/3 średniej
papryki (50g)1 ząbek
czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu
sól,
pieprz1 łyżeczka
oliwy z oliwek BIOLEVITA w saszetce(dostępna m.in. TU)
Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki.
Sałatę poszarpać palcami.
Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem
czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz
jajka - przyprawić, dodać
oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na sam wierzch ułożyć
jajko.
Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek.Wy-GOOGLE-ane w necie -
sałatka nicejskadanie kuchni francuskiej, rozpropagowane m.in. przez Julię
Child - popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko;tradycyjna
sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie z
surowych warzyw , a jedynym jej gotowanym składnikiem mają być
jajka;obecnie najczęściej podaje się ją z
tuńczykiem, ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem
anchois (
anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość tanie podczas gdy
tuńczyk – rzadszy i wygórowany cenowo);za dressing wystarczy dobra
oliwa z oliwek