Festiwal płatków owsianych nie mógł u mnie obyć się bez granoli. Moja pierwsza granola była robiona na podstwie przepisu znalezionego u Liski . Od tamtej pory przepis ten modyfikuję i wymyślam coraz to nowe smaki. Tym razem zamiast dać dżemjabłkowy, który zawsze dodaję dałam ten z moreli, dodałam też suszone morele, żeby dopełnić smaku.Składniki:250 g płatków owsianych100 g słonecznika50 g sezamu2 łyżki miodu4 łyżki oleju słonecznikowego150 g dżemu morelowego50 g moreli suszonychWykonanie:Piekarnik nagrzać do 150 st C.Wszystkie składniki (oprócz moreli) wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką.Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku. Dodać posiekane morele, ponownie wyieszać Przełożyć do szczelnego pojemnika./wydrukuj przepis/