Wykonanie
pełne zdrowia i wielu smaków batoniki
marchewkowe.Bardzo sycące, dzięki ziarnom i
migdałom przyjemnie chrupiące,a za sprawą
marchewki lekko wilgotne wewnątrz.
Miód natomiast nadaje im
słodyczy i przyjemnego aromatu.Śmiało możecie je zapakować pociechom na drugie śniadanie i sami sięgnąć po nie bez zbędnych wyrzutów sumienia.Przepis pochodzi z programu "Pascal po pol s ku"
Składniki:400 g startej
marchwi200 g
płatków owsianych160 g
migdałów160 g przesianej
mąki100 g pestek
słonecznika50 g
rodzynek50 g
żurawiny50 g
sezamu200 ml płynnego
miodu4 całe
jaja200 ml
oleju słonecznikowegoSposób wykonania:
Migdały obrać ze skórki.Aby to zrobić bardzo szybko, należy je zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Chwilę przestudzić. Lekko naciskać
migdał, a skórka sama z niego zejdzie.Obrane
migdały uprażyć na patelni. Uprażone lekko posiekać. Uprażyć także
sezam.Do miski wsypać
mąkę,
płatki owsiane,
sezam,
migdały,
rodzynki i
żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach
marchew i ponownie wymieszać.W drugiej misce wymieszać
jajka,
miód i
olej. Połączyć zawartość ob misek i dobrze wymieszać.Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temp. 160 C ( u mnie wystarczyło 50 minut).Ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier i pokroić na batony dowolnej wielkości.Smacznego :)