ßßß Cookit - przepis na Batoniki marchewkowe

Batoniki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

pełne zdrowia i wielu smaków batoniki marchewkowe.
Bardzo sycące, dzięki ziarnom i migdałom przyjemnie chrupiące,
a za sprawą marchewki lekko wilgotne wewnątrz.
Miód natomiast nadaje im słodyczy i przyjemnego aromatu.
Śmiało możecie je zapakować pociechom na drugie śniadanie i sami sięgnąć po nie bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Przepis pochodzi z programu "Pascal po pol s ku"
Składniki:
400 g startej marchwi
200 g płatków owsianych
160 g migdałów
160 g przesianej mąki
100 g pestek słonecznika
50 g rodzynek
50 g żurawiny
50 g sezamu
200 ml płynnego miodu
4 całe jaja
200 ml oleju słonecznikowego
Sposób wykonania:
Migdały obrać ze skórki.
Aby to zrobić bardzo szybko, należy je zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Chwilę przestudzić. Lekko naciskać migdał, a skórka sama z niego zejdzie.
Obrane migdały uprażyć na patelni. Uprażone lekko posiekać. Uprażyć także sezam.
Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sezam, migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchew i ponownie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać jajka, miód i olej. Połączyć zawartość ob misek i dobrze wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temp. 160 C ( u mnie wystarczyło 50 minut).
Ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier i pokroić na batony dowolnej wielkości.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/09/Batoniki-marchewkowe.html