Wykonanie
Jako dodatek do
naturalnego jogurtu lub
mleka doskonale sprawdzi się w roli śniadania. Bomba energii, którą warto
mieć w domu w słoiku. Z powodzeniem może zastąpić słodkie i pełne kalorii
cukierki oraz niezdrowe
chipsy.Składniki:szklanka
płatków owsianych,pół szklanki
otrębów owsianych,pół szklanki
słonecznika,pół szklanki dyni,3 łyżki
żurawiny,
rodzynek i
migdałów,1/4 szklanki płynnego
miodu ,3 łyżki
oleju słonecznikowegoPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 140 stopni Celsjusza. W misce wymieszać
bakalie z
płatkami owsianymi i
otrębami. W rondelku delikatnie podgrzać
miód i
olej do połączenia w płynną masę. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mieszanką owsianą. Na blasze do pieczenia rozłóż papier i wyłóż granolę, rozłóż drewnianą łyżką. Piecz ok. 40 min na środkowych szczeblach piekarnika, aby granola nie przypaliła się za nadto ( powinny stać się złociste). Po wyjęciu z piekarnika dodaj
rodzynki i
żurawinę, wymieszaj i kiedy lekko ostygnie przełóż do szczelnego, suchego słoika.