ßßß Cookit - przepis na Domowa granola

Domowa granola

nazwa

Wykonanie

Jako dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka doskonale sprawdzi się w roli śniadania. Bomba energii, którą warto mieć w domu w słoiku. Z powodzeniem może zastąpić słodkie i pełne kalorii cukierki oraz niezdrowe chipsy.
Składniki:
szklanka płatków owsianych,
pół szklanki otrębów owsianych,
pół szklanki słonecznika,
pół szklanki dyni,
3 łyżki żurawiny, rodzynek i migdałów,
1/4 szklanki płynnego miodu ,
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 140 stopni Celsjusza. W misce wymieszać bakalie z płatkami owsianymi i otrębami. W rondelku delikatnie podgrzać miód i olej do połączenia w płynną masę. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mieszanką owsianą. Na blasze do pieczenia rozłóż papier i wyłóż granolę, rozłóż drewnianą łyżką. Piecz ok. 40 min na środkowych szczeblach piekarnika, aby granola nie przypaliła się za nadto ( powinny stać się złociste). Po wyjęciu z piekarnika dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj i kiedy lekko ostygnie przełóż do szczelnego, suchego słoika.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/04/domowa-granola.html