Wykonanie
Od dawna zajadamy się granolą tylko do tego czasu sklepową, ale już niedługo. Od jakiegoś czasu zamierzałam zrobić ją sama, ale w większości przepisów były składniki, a raczej zazwyczaj jeden, które albo mi nie odpowiadały, a były dość istotne w danym przepisie, albo były nie do zdobycia. Na szczęście Liska pokazała u siebie przepis doskonały. Chwilka pracy i gotowe. Granola stoi sobie teraz w słoju a my ją podjadamy na śniadanko i kolację :)
Składniki:250 g
płatków owsianych100 g
słonecznika (dałam 50 g)50 g
sezamu2 łyżki
miodu4 łyżki
oleju słonecznikowego150 ml dobrego
soku jabłkowego2 łyżki
cukru trzcinowego50 g
orzechów laskowych (moja modyfikacja)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 150 st C.Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką.Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku. Przełożyć do szczelnego pojemnika./wydrukuj przepis/