Sałatkęjadłam u moich teściów i muszę powiedzieć, że bardzo przypadła mi do gustu. Jest jednak jedno "ale" - należy ją jeść razem z najbliższą osobą, bo inaczej zapach czosnku może odstraszyć ukochanego ;). Można oczywiście ilość czosnku modyfikować, ale ja najbardziej lubię taką intensywną.Składniki:kalafiorbrokułpomidor2 jajkakukurydza z puszki (opcjonalnie)Sos:majonez (1 łyżka)jogurt naturalny lub śmietana (2 -3 łyżki)czosnek, przeciśnięty przez praskę (1 - 4 ząbki)musztarda francuska (ja daję 2 łyżeczki)sól, pieprz do smakuWykonanie:Kalafior i brokuły podzielić na różyczki i ugotować (najlepiej na parze). Ostudzić i schować do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Do salaterki włożyć na dno część kalafiora i brokuł, dodać pokrojone na ćwiartki jajko i pokrojonego w cząstki pomidora. Składniki sosu wymieszać. Polać część sałatki i przykryć kolejną warstwą brokuł, kalafiora, jajka i pomidora i znowu polać drugą częścią sosu. Na wierzchu można posypać kukurydzą z puszki. Sałatkę schłodzić .