ßßß Cookit - przepis na Alzacki chlebek ze słonecznkiem

Alzacki chlebek ze słonecznkiem

nazwa

Wykonanie

Chyba zaraziłam się pieczeniem własnego pieczywa. Tym razem pierwszy raz porwałam się na pieczywo razowe. No i całkiem przez przypadek, a raczej przez moje roztrzepanie, zmodyfikowałam przepis kuchareczki . Przeczytałam mąka razowa, a nie doczytałam, że pszenna. W związku z tym zrobiłam chelebek na mące żytniej. Wyszło przepysznie. Najbardziej smakowały mi piętki:). Następnym razem wypróbuję też ten chlebek w kształcie proponowanym przez Kuchareczkę, a nie tak jak w oryginale m.in. u lis .
Składniki:
1 ¾ szklanki letniej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1½ łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej (ja dałam żytnią)
¾ szklanki ziaren słonecznika
4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego
+ 1 roztrzepane jajko i mak (ja dałam ziarna slonecznika i dyni) na wierzch
Wykonanie:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i lekko wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Wsypać mąkę pszenną i 1 szklankę mąki razowej - chwilę mieszać łyżką. Następnie przykryć i zostawić na około 30 minut.
Następnie dodać słonecznik, olej i sól i wszystko wymieszać. Cały czas mieszając stopniowo dodawać pozostałą szklankę mąki razowej, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). W razie potrzeby podsypywać mąką razową.(Osobiście podsypywałam dość dużo, byc może ze względu na zmianę mąki)
Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość - około 1½ godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko nacisnąć (odgazować) i zostawić aby odpoczęło około 10 minut. W tym czasie posmarować masłem okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 20 cm (moja miała 26 i była jednak troszkę za duża).
Przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 równe części. Z jednej uformować lekko spłaszczoną kulę i umieścić ją w środku formy. Każdą pozostałą część podzielić na 3 równe części (w sumie będzie ich 6) i ułożyć je w równych odstępach dookoła środka. Przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość, około 45 minut. Posmarować lekko rozbitym jajkiem, środek posypać dość obficie makiem (lub ziarnami słonecznika i dyni)
Piec w temperaturze 190ºC, aż będzie ładnie zrumieniony - około 40 minut.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/02/Alzacki-chlebek-ze-slonecznkiem.html