Wykonanie
Chyba zaraziłam się pieczeniem własnego
pieczywa. Tym razem pierwszy raz
porwałam się na
pieczywo razowe. No i całkiem przez przypadek, a raczej przez moje roztrzepanie, zmodyfikowałam przepis kuchareczki . Przeczytałam
mąka razowa, a nie doczytałam, że pszenna. W związku z tym zrobiłam chelebek na
mące żytniej. Wyszło przepysznie. Najbardziej smakowały mi piętki:). Następnym razem wypróbuję też ten chlebek w kształcie proponowanym przez Kuchareczkę, a nie tak jak w oryginale m.in. u lis .

Składniki:1 ¾ szklanki letniej
wody1 łyżeczka suchych
drożdży1 łyżka
cukru1½ łyżeczki
soli2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mąki pszennej razowej (ja dałam żytnią)¾ szklanki
ziaren słonecznika4 łyżki
oleju słonecznikowego lub innego+ 1 roztrzepane
jajko i
mak (ja dałam
ziarna slonecznika i dyni) na wierzchWykonanie:Do miski wlać
wodę, dodać
drożdże,
cukier i lekko wymieszać, aż
drożdże się rozpuszczą.Wsypać
mąkę pszenną i 1 szklankę
mąki razowej - chwilę mieszać łyżką. Następnie przykryć i zostawić na około 30 minut.Następnie dodać
słonecznik,
olej i
sól i wszystko wymieszać. Cały czas mieszając stopniowo dodawać pozostałą szklankę
mąki razowej, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). W razie potrzeby podsypywać
mąką razową.(Osobiście podsypywałam dość dużo, byc może ze względu na zmianę
mąki)Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej
olejem miski, przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość - około 1½ godziny.Wyrośnięte ciasto lekko nacisnąć (odgazować) i zostawić aby odpoczęło około 10 minut. W tym czasie posmarować
masłem okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 20 cm (moja miała 26 i była jednak troszkę za duża).Przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 równe części. Z jednej uformować lekko spłaszczoną kulę i umieścić ją w środku formy. Każdą pozostałą część podzielić na 3 równe części (w
sumie będzie ich 6) i ułożyć je w równych odstępach dookoła środka. Przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość, około 45 minut. Posmarować lekko rozbitym
jajkiem, środek posypać dość obficie
makiem (lub
ziarnami słonecznika i dyni)Piec w temperaturze 190ºC, aż będzie ładnie zrumieniony - około 40 minut.Smacznego/wydrukuj przepis/