ßßß
Na 12 małych bułeczek:225 g wody letniej225 g maki pszennej razowej110 g maki żytniej20 g drożdży1 łyżeczka soli (ja daję morską)pół łyżeczki cukrupestki słonecznika (opcjonalnie)siemię lniane (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże, łyżeczka mąki, pół łyżeczki cukry, 4-5 łyżeczek wody letniej- wszystko razem mieszamy. Odstawiamy naczynie z drożdżami w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną rosnąć. W garnku lub misce przygotowujemy ciasto: łączymy mąki, sól, zaczyn z drożdżami i wodę. Wszystko wyrabiamy. Zostawiamy na ok. 30 minut (może być dłużej) w ciepłym miejscu. Następnie jeśli chcemy mieć pieczywo z ziarnami- dodajemy je do środka. Ja dałam słonecznik i siemię lniane, ale mogą być także pestki dyni lub sezam. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i zostawiamy przykryte ściereczką jeszcze na około 10-15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Bułeczki pieczemy ok 20 minut.Po wyjęciu z pieca układam je na kratce, aby trochę ostygły, i jeszcze ciepłe podaję na stół.Smacznego