Wykonanie
Zdradzę Wam, że posiadanie dzieci, które lubią jeść
surowe warzywa to wielka radość. To całe lata pracy wychowawczej, której efekty dają ogromną satysfakcje.
Surowa kalarepa do śniadaniówki?
Marchewka, słupki z kolorowego
buraka, słodkie kapuściane i
kalafiorowe głąby? Moje dzieci wszystko to uwielbiają. Niech chrupie, będzie jędrne, twarde i rześkie, a same wyjadać będą z lodówki. Po wielkim hicie jakim okazała się zachwycająca
sałatka z zimowych warzyw, zaproponowałam im wiosenne surowe krokieciki, czyli spring rolls z warzywami i
łososiem . No i teraz to by codziennie takie chciały zabierać do szkoły…
Kuszące, erotyczne dźwięki trąbki, wspomnienie jednej z najpiękniejszych kobiet na świecie i klasyka kina… "Śniadanie u Tiffany'ego" z niesamowitą Audrey Hepburn. Posłuchajcie "Something for Cat" ze ścieżki dźwiękowej filmu…Wiosenne, surowe krokieciki, to świetna przekąska do pracy, kreatywne śniadanie dla dzieci do szkoły i atrakcyjna forma "sałatki", którą można podać na babskim przyjęciu. Co najfajniejsze, warzywa można pokroić w słupki kilka dni wcześniej i przechowywać w lodowatej wodzie w lodówce. W dniu podania wystarczy uformować spring rollsy, a tuż przed podaniem kroić i układać na półmisku.
Szklana misa z pokrojonymi w pasterki lub słupki surowymi warzywami korzeniowymi zanurzonymi w wodzie coraz częściej gości w mojej lodówce. Do krojenia i siekania zatrudniam dzieci albo wykorzystuję moją nową i już ukochaną mandolinę, która bardzo ułatwia zadanie. A
potem wystarczy podumać jak pysznie je połączyć, by było świeżo, zdrowo i wiosennie na talerzu.
Jedzcie zielone i chrupiące! Te surowe wiosenne krokieciki idealnie wkomponują się w każdy program chudo-wiosenny, czyż nie? Zabierzcie je do pracy w plastikowym pudełku, lekko skropione
wodą i chrupcie w czasie przerwy
śniadaniowej albo na pyszny lunch.
Jeśli chcecie zaserwować surowe spring rolls na przyjęciu, czy jako ciekawy dodatek do grilla, w osobnej miseczce podajcie ulubiony dressing, którym krokieciki można polać lub w nim zanurzać. Mój ulubiony to dressing
miodowy na bazie
octu z
jabłek,
miodu i
ziół. Pyszny!Aaaa, no i oczywiście zapakujcie wiosenne surowe krokieciki na wycieczkę rowerową i piknik w parku, czy na łące!
W zasadzie to tylko chciałabym Was zainspirować do zawijania w
ryżowy papier wszystkiego co lubicie wiosną chrupać i pogryzać najbardziej -
surowe warzywa korzeniowe (
marchew,
kalarepa, kolorowy
burak,
rzepa,
rzodkiewki), wiosenne, szczuplutkie
zielone szparagi,
seler naciowy,
surowy kalafior, czy
młoda kapusta sprawdzą się doskonale. Nie zapomnijcie o kiełkach we wszelkich odmianach (
zielony groszek,
rzodkiewka, lucerna,
słonecznik,
rzeżucha).Same warzywa wystarczą by było lekko, pysznie, wegańsko (jeśli ktoś lubi), ale świetnie smakuje w krokieciku także
wędzony łosoś (posmarowany
chrzanem), czy
makrela, surowy
tuńczyk (z odrobiną wasabi), paski
szynki parmeńskiej . Pamiętajcie o wszystkich cudnych smakach zielonych liści -
rukola,
roszponka,
musztardowiec,
botwinka od Pana
Ziółko będą smakować wyśmienicie! W opcji "mniej chudej", do środka możecie też włożyć paski
mozzarelli, ulubionego
sera camembert, czy uformowany w paseczki
kozi twarożek, a do tego
suszone pomidory osączone z
oliwy. Całe morze pysznych możliwości.niżej podaję składniki na krokieciki, które widzicie na zdjęciach
papier ryżowydobra zimna
woda (u mnie filtrowana) i kostki
lodusurowe warzywa korzeniowe (kolorowe
marchewki: żółta i fioletowa,
kalarepa)
kiełki różnych smaków i kolorów (
zielony groszek i czerwona
rzodkiewka)
wędzony łosośinne dodatki smakowe wg uznaniaopcjonalnie dressing do podania w miseczce (u mnie
miodowy)Przygotuj głęboki talerz z dobrą zimną
wodą do namaczania
papieru ryżowego i miskę z lodowatą
wodą i kostkami lodudo warzyw.Wszystkie warzywa pokrój w równe, dość wąskie słupki (czyli np.
marchewkę najpierw wzdłuż na plasterki, a
potem plasterki w długie słupki) i od razu wrzucaj do miski z lodowata
wodą i kostkami
lodu. Warzywa pozostaw w wodzie na min 15 minut, ale możesz je przechowywać w misce z
wodą w lodówce nawet 2-4 dni.
Arkusze ryżowego papieru pojedynczo zanurzaj na kilka sekund w talerzu z zimną
wodą, a następnie układaj na desce lub talerzu, by zmiękły. Układaj na każdym arkuszu słupki warzyw,
kiełki i inne wybrane dodatki i ciasno zawijaj. Tak przygotowane roladki krój w krótsze odcinku tuż przed podaniem. Osobno możesz podać w miseczce dressing. Pycha!