Wykonanie
Pyszne, zimne i mocno spienione
mleko migdałowe. Możemy z nigo zrobić fantastyczny
migdałowy biały
twarożek i wykorzystać do deserów lub jako dodatek do naleśników.
składniki:80 g obranych
migdałów100 g kostek
lodu250 g zimnej
wodyWykonanie przy pomocy Thermomixa:Obrane
migdały i kostki
lodu umieścić w naczyniu, zmiksować 10 s. / obr. 10Ustawić pokrętło obrotów w pozycji 7 i na pokrywę lać wolnym strumieniem zimną
wodę.Gdy już cała
woda spłynie do naczynia "podkręcić" obroty do 10 na ok. 1 min.
Mleko przelać przez filtr od
kawy lub drobne sitko. Ja
piję je bez przecedzania.Wspaniały dodatek do koktajli
owocowych oraz do
musli,
płatków...
Mleko migdałowe jest bogate w
białko, wapń, błonnik...Jest wskazane dla osób nie tolerujących
białka zwierzęcego.Można je dosłodzić
miodem ale niekoniecznie.Świetnie gasi pragnienie.