ßßß Cookit - przepis na Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pyszne, zimne i mocno spienione mleko migdałowe. Możemy z nigo zrobić fantastyczny migdałowy biały twarożek i wykorzystać do deserów lub jako dodatek do naleśników.
składniki:
80 g obranych migdałów
100 g kostek lodu
250 g zimnej wody
Wykonanie przy pomocy Thermomixa:
Obrane migdały i kostki lodu umieścić w naczyniu, zmiksować 10 s. / obr. 10
Ustawić pokrętło obrotów w pozycji 7 i na pokrywę lać wolnym strumieniem zimną wodę.
Gdy już cała woda spłynie do naczynia "podkręcić" obroty do 10 na ok. 1 min.
Mleko przelać przez filtr od kawy lub drobne sitko. Ja piję je bez przecedzania.
Wspaniały dodatek do koktajli owocowych oraz do musli, płatków...
Mleko migdałowe jest bogate w białko, wapń, błonnik...
Jest wskazane dla osób nie tolerujących białka zwierzęcego.
Można je dosłodzić miodem ale niekoniecznie.
Świetnie gasi pragnienie.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/05/mleko-migdaowe.html