ßßß Cookit - przepis na Kiełki

Kiełki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- nasiona kiełków rzodkiewki,
- przegotowana woda.
Sposób przygotowania:
1. Moczymy wypłukane nasiona w ciepłej, przegotowanej wodzie przez ok. 3-6 h.
2. Rozkładamy równomiernie nasiona na siatce kiełkownicy.
3. Przepłukujemy kiełki i zlewamy wodę 2 razy dziennie.
Kiełki rzodkiewki są bogate w:
- witaminę C, która jest antyoksydantem,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- cynk, który poprawia sprawność intelektualną,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny,
- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości.
Wartość odżywcza jednej łyżki:
Porcja waży: ok. 8 g
Energia: 3 , 00 kcal
Białko: 0,3 g
Tłuszcze: 0 , 2 g
Węglowodany: 3 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 0 , 2 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/01/kieki.html