Wykonanie
Składniki:- nasiona
kiełków rzodkiewki,- przegotowana
woda.Sposób przygotowania:1. Moczymy wypłukane nasiona w ciepłej, przegotowanej wodzie przez ok. 3-6 h.2. Rozkładamy równomiernie nasiona na siatce kiełkownicy.3. Przepłukujemy
kiełki i zlewamy
wodę 2
razy dziennie.
Kiełki rzodkiewki są bogate w:- witaminę C, która jest antyoksydantem,- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- cynk, który poprawia sprawność intelektualną,- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny,- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej łyżki:
Porcja waży: ok. 8 gEnergia: 3 , 00 kcal
Białko: 0,3 gTłuszcze: 0 , 2 gWęglowodany: 3 , 6 gBłonnik pokarmowy : 0 , 2 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza