Wykonanie
Jakie
grzyby najbardziej lubicie marynować w occie? Ja uwielbiam
marynowane borowiki i rdzawe rydze, ale jakiś czas temu dostałam sporo
kurek i udało mi się zamarynować kilka słoiczków. Wyglądają przepięknie, jak złota biżuteria w słoiczkach. Marynowane
kurki, podobnie jak wszystkie inne "
grzybki w occie" uwielbia moja córka.
Och, nawet nie wiecie (a może wiecie???) jak ja uwielbiam brzmienie
języka francuskiego. Od razu przypomina mi się film "
Rybka zwana Wandą" i scena, w której bohaterowie spotykają się na randkę w mieszkaniu kolegi. W pewnym momencie, gdy Archie podąża za Wandą na antresolę, zaczyna mówić do niej po rosyjsku, a ta
wije się w ekstazie słysząc brzmienie tego
języka. Nooo, to ze mną i z francuskim jest podobnie. Posłuchajcie przecuuudownego ehrrrr
Melody Gardot w "Les Etoiles" ...Jak widzę
kurki, to od razu mam skojarzenie z
językiem francuskim - we Francji
kurki nazywają chanterelles .... cudnie prawda? Jak lubicie jadać kurki? Ja najczęściej podaję je z
makaronem (i na przykład
kurczakiem lub
rozmarynem albo w ravioli). Lubię jajecznicę z
kurkami i pachnące
szałwią kurki na chrupiącej grzance . W każdym razie widok kosza
kurek pobudza ślinianki obowiązkowo!
Kurki w occie lubię delikatne, niezbyt ostre i doprawiam je klasycznie -
zielem angielskim,
pieprzem i
liściem laurowym. Podobnie jak inne
grzyby, obgotowuję
kurki króciutko, by wciąż pozostały jędrne. Niby marynata do nich taka sama jak do marynowanych rydzów, ale
kurki smakują zupełnie inaczej. Marynujecie
kurki na zimę?
Kurki w kuchni cenię również dlatego, że niezwykle rzadko są robaczywe. A zatem nie tylko łatwo je rozpoznać, ale też po odpowiednim oczyszczeniu nie trzeba się martwić, że przy przebieraniu połowa będzie robaczywa. Takie to śliczne i zdrowe
grzybki :)
1kg świeżych
kurekok 1 litra
wody1 łyżeczka
solimarynata250ml
wody1/2 łyżeczki
soli150ml
octu spirytusowego 10%4
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżeczka
cukru10 ziarenek
czarnego pieprzuKurki dokładnie oczyść i umyj, a
potem zalej w garnku litrem
wody, tak, by je tylko przykryła. Dodaj
sól, przykryj garnek pokrywką i zagotuj. Gotuj
grzyby nie dłużej niż 2-3 minuty, a następnie odcedź i przełóż do wysterylizowanych, gorących słoików.Do czystego garnka wlej
wodę,
ocet, dodaj
sól,
cukier i
przyprawy. Gotuj marynatę ok 10 minut. Gorącą zalewaj przygotowane w słoikach
grzyby i od razu zakręcaj. Przechowuj w chłodnym miejscu nawet kilka lat. Jeśli zalewasz
grzyby wrzącą marynatą, nie trzeba ich pasteryzować. Miłego kurkowania!