ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowo malinowy

Torcik czekoladowo malinowy

nazwa

Wykonanie

Jest tak rewelacyjny w smaku, że będziesz płakać o jeszcze. Sumienie podpowie - nie jedz, utyjesz - ale mus, mus czekoladowy będzie silniejszy. Jesli pamiętacie jeszcze historię torcika gruszkowego z musem czekoladowym, to będziecie wiedzieć, że jęki i pomlaskiwania są gwarantowane. Tym razem letnia, bardzo letnia wersja - torcik malinowy z musem czekoladowym na spodzie brownie zamiast biszkoptu.
Leśmian, Marek Grechuta i młodziutka Krystyna Janda - słyszeliście, widzieliście jak szeptali "W malinowym chruśniaku" ?
Przeczytajcie koniecznie mój post o torciku gruszkowym z musem czekoladowym, to historia sprzed lat, o tym jak rozkładałam na czynniki pierwsze jedno z najlepszych ciast z cukierni jakie kiedykolwiek jadłam, wieeeki temu. Pod koniec lata i jesienią zawsze piekę wersję oryginalną, czyli z gruszkami, jednak, gdy maliny są tak obłędne jak ostatnio, robię manilową wersję torcika . Uświetni każde spotkanie, imprezę i specjalną okazję. Tylko nie marudźcie, że nie uprzedzałam - uzależnia jak diabli!
Torcik malinowy z musem czekoladowym piekę nie na biszkopcie, ale na spodzie brownie. Smakuje wyśmienicie i nie trzeba go nasączać. Zróbcie go koniecznie tego lata, jako hołd dla malin i upominek dla kogoś ukochanego.
Organizacja pracy:
1. najpierw upiecz i wystudź spód brownie - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia
2. przygotuj galaretkę i odstaw ja do przestudzenia - możesz studzić w lodówce często mieszając
3. ułóż na biszkopcie maliny i zalej tężejącą galaretką
4. na końcu przygotuj mus czekoladowy i wiórki czekolady do posypania - od tej pory torcik musi spędzić co najmniej 4 godziny w lodówce zanim będzie można go kroić
spód brownie
50g gorzkiej czekolady
50g masła
2 jajka
75g cukru
25g mąki
Rozgrzej piekarnik do 200 °C .
Rozpuść czekoladę z masłem (na parze nad garnkiem z wrzącą wodą lub w mikrofali podgrzewając 2x30sec).
Jaja ubij mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier, a później mąkę. Do masy jajecznej wmiksuj przestudzoną czekoladę i lekko wymieszaj z bardzo grubo posiekane orzechy oraz płatki chilli.
Spód i boki blachy tortownicy o średnicy 21cm wyłóż pergaminem, ciasto wlej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 15 minut. Ciasto powinno być wciąż ciut wilgotne w środku (lekko klejący patyczek, albo lekko drżący środek po poruszeniu blachy) by nie wyschło, wówczas jest najsmaczniejsze. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Gdy brownie będzie całkiem zimne, rozepnij tortownicę, umyj obręcz, wyłóż ją papierem do pieczenia i ponownie zapnij na spodzie z brownie. Możesz też użyć obręczy regulowanej do tortów.
galaretka malinowa
1/3 pudełeczka świeżych malin
500ml klarownego soku malinowego*
łyżka cukru*
10g żelatyny*
* zamiast soku+cukier i żelatyna możesz użyć gotowej galaretki malinowej
Jeżeli używasz gotowej galaretki malinowej - po prostu przygotują ją wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/5 i odstaw do wystudzenia - powinna znacząco zgęstnieć, nim wylejesz ją na owoce.
Jeśli przygotowujesz galaretkę samodzielnie, wymieszaj cukier z żelatyną, zalej odrobiną gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj podgrzany sok malinowy (żeby żelatyna się nie ścięła) i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż galaretka wyraźnie zgęstnieje i będzie lekko tężeć. Wtedy ułóż maliny na zimnym spodzie w tortownicy z zamkniętą obręczą. Przelej na owoce tężejącą galaretkę i wstaw do całkowitego stężenia.
mus czekoladowy
250g czekolady deserowej lub gorzkiej (używam Jedynej lub Gorzkiej Wedla)
4 żółtka jajek
5 białek
60g cukru pudru
200g śmietanki kremowej 30% (używam śmietanki Mlekowita)
Gdy galaretka na malinach będzie już całkiem sztywna, przygotuj mus czekoladowy.
Rozpuść czekoladę na parze lub 2 x po 30sec w mikrofali mieszając w trakcie. Wymieszaj i odstaw by nieco przestygła. Przygotuj wiórki z czekolady.
Ubij białka na sztywno. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno
Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puch i dodaj do nich mocno ciepłą czekoladę cały czas mieszając. Uwaga, czekolada musi być ciepła, inaczej w połączeniu z koglem moglem od razu się zetnie.
Do masy czekoladowej dodaj najpierw ubitą śmietanę i delikatnie wmieszaj. Potem dodaj pianę z białek - w trzech partiach, bardzo delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wyłóż na galaretkę gruszkową, posyp wiórkami z czekolady i udekoruj świeżymi malinami. Odstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Tuz przed podaniem, rozepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier z boków. Przełóż na paterę i podawaj. Torcik należy przechowywać w lodówce. Jest PYSZNY i naprawdę bardzo leciutki i delikatny.
Smacznego!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/08/torcik-czekoladowo-malinowy.html