Wykonanie
Jest tak rewelacyjny w smaku, że będziesz płakać o jeszcze. Sumienie podpowie - nie jedz, utyjesz - ale mus,
mus czekoladowy będzie silniejszy. Jesli pamiętacie jeszcze historię torcika
gruszkowego z
musem czekoladowym, to będziecie wiedzieć, że jęki i pomlaskiwania są gwarantowane. Tym razem letnia, bardzo letnia wersja - torcik malinowy z
musem czekoladowym na spodzie brownie zamiast
biszkoptu.
Leśmian, Marek Grechuta i młodziutka Krystyna Janda - słyszeliście, widzieliście jak szeptali "W
malinowym chruśniaku" ?Przeczytajcie koniecznie mój post o torciku
gruszkowym z
musem czekoladowym, to historia sprzed lat, o tym jak rozkładałam na czynniki pierwsze jedno z najlepszych ciast z
cukierni jakie kiedykolwiek
jadłam, wieeeki temu. Pod koniec lata i jesienią zawsze piekę wersję oryginalną, czyli z
gruszkami, jednak, gdy
maliny są tak obłędne jak ostatnio, robię manilową wersję torcika . Uświetni każde spotkanie, imprezę i specjalną okazję. Tylko nie marudźcie, że nie uprzedzałam - uzależnia jak diabli!
Torcik malinowy z
musem czekoladowym piekę nie na
biszkopcie, ale na spodzie brownie. Smakuje wyśmienicie i nie trzeba go nasączać. Zróbcie go koniecznie tego lata, jako hołd dla
malin i upominek dla kogoś ukochanego.Organizacja pracy:1. najpierw upiecz i wystudź spód brownie - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia2. przygotuj
galaretkę i odstaw ja do przestudzenia - możesz studzić w lodówce często mieszając3. ułóż na
biszkopcie maliny i zalej tężejącą
galaretką4. na końcu przygotuj
mus czekoladowy i wiórki
czekolady do posypania - od tej
pory torcik musi spędzić co najmniej 4 godziny w lodówce zanim będzie można go kroićspód brownie50g
gorzkiej czekolady50g
masła2
jajka75g
cukru25g
mąkiRozgrzej piekarnik do 200 °C .Rozpuść
czekoladę z
masłem (na parze nad garnkiem z wrzącą
wodą lub w mikrofali podgrzewając 2x30sec).
Jaja ubij mikserem na puch, stopniowo dodawaj
cukier, a później
mąkę. Do masy jajecznej wmiksuj przestudzoną
czekoladę i lekko wymieszaj z bardzo grubo posiekane
orzechy oraz
płatki chilli.Spód i boki blachy tortownicy o średnicy 21cm wyłóż pergaminem, ciasto wlej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 15 minut. Ciasto powinno być wciąż ciut wilgotne w środku (lekko klejący patyczek, albo lekko drżący środek po poruszeniu blachy) by nie wyschło, wówczas jest najsmaczniejsze. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.Gdy brownie będzie całkiem zimne, rozepnij tortownicę, umyj obręcz, wyłóż ją papierem do pieczenia i ponownie zapnij na spodzie z brownie. Możesz też użyć obręczy regulowanej do
tortów.
galaretka malinowa1/3 pudełeczka świeżych
malin500ml klarownego
soku malinowego*łyżka
cukru*10g
żelatyny** zamiast soku+cukier i
żelatyna możesz użyć gotowej
galaretki malinowejJeżeli używasz gotowej
galaretki malinowej - po prostu przygotują ją wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość
wody o 1/5 i odstaw do wystudzenia - powinna znacząco zgęstnieć, nim wylejesz ją na
owoce.Jeśli przygotowujesz
galaretkę samodzielnie, wymieszaj
cukier z
żelatyną, zalej odrobiną gorącej
wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj podgrzany
sok malinowy (żeby
żelatyna się nie ścięła) i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż
galaretka wyraźnie zgęstnieje i będzie lekko tężeć. Wtedy ułóż
maliny na zimnym spodzie w tortownicy z zamkniętą obręczą. Przelej na
owoce tężejącą
galaretkę i wstaw do całkowitego stężenia.
mus czekoladowy250g
czekolady deserowej lub gorzkiej (używam Jedynej lub Gorzkiej Wedla)4
żółtka jajek5
białek60g
cukru pudru200g
śmietanki kremowej 30% (używam
śmietanki Mlekowita)Gdy
galaretka na malinach będzie już całkiem sztywna, przygotuj
mus czekoladowy.Rozpuść
czekoladę na parze lub 2 x po 30sec w mikrofali mieszając w trakcie. Wymieszaj i odstaw by nieco przestygła. Przygotuj wiórki z
czekolady.Ubij
białka na sztywno. W osobnej misce ubij
śmietanę na sztywnoUtrzyj
żółtka z
cukrem pudrem na puch i dodaj do nich mocno ciepłą
czekoladę cały czas mieszając. Uwaga,
czekolada musi być ciepła, inaczej w połączeniu z koglem moglem od razu się zetnie.Do masy czekoladowej dodaj najpierw ubitą
śmietanę i delikatnie wmieszaj.
Potem dodaj pianę z
białek - w
trzech partiach, bardzo delikatnie mieszając.
Mus czekoladowy wyłóż na
galaretkę gruszkową, posyp wiórkami z
czekolady i udekoruj świeżymi
malinami. Odstaw na minimum 4 godziny do lodówki.Tuz przed podaniem, rozepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier z
boków. Przełóż na paterę i podawaj. Torcik należy przechowywać w lodówce. Jest PYSZNY i naprawdę bardzo leciutki i delikatny.Smacznego!