ßßß
Stacey Kent tak łatwo mnie namówiła do przymknięcia oczu i rozkoszowania się czekoladowym marzeniem - posłuchajcie "Close Your Eyes" w jej wykonaniu ... (klik na strzałeczce)Zrobiłam tymczasem przegląd szafek z kuchennymi "gadżetami" i stwierdziłam brak papilotek do minimuffinek. Za namową koleżanki, wybrałam się na buszowanie do sklepu, do którego nie zaglądałam całe lata. Wypatrzyłam piękne papilotki w najróżniejsze wzorki, zarówno w dużych, jak i małych rozmiarach i całkiem "przypadkiem" wrzuciłam też do koszyka polecane mi (dziękuję Aniu) blachy do muffinek i minimuffinek . Hmmm tak zaopatrzona, podejrzewam, iż w najbliższym czasie rozwinę się babeczkowo ;)
A potem kusiłam ja... uchhhh diabelskie babeczki wyszły naprawdę pyszne - mocno czekoladowe, miękkie i delikatne. Nutka alkoholu dodaje im pikanterii, a krem czekoladowy dopełnia rozkoszy . Część dla dzieci zrobiłam z migdałem, a do tych dla dorosłych, włożyłam do środka wiśnię z nalewki i po upieczeniu lekko nasączałam nalewką wiśniową. Babeczki utrzymują świeżość przez kilka dni. Można je również mrozić (bez kremu i przed nasączaniem) lub przechowywać w lodówce przez 4-5 dni w szczelnym pojemniku. z podanych proporcji wychodzi ok 36 dużych babeczek lub 72 wielkości minimuffinki100g gorzkiego kakao najlepszej jakości - używam Decomoreno180g gorącej wody340g dobrego masła380g cukru - jeśli użyjesz ciemnego muscovado babeczki będą jeszcze intensywniejsze w smaku400g mąki1 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli4 duże jajka - ok 85g/szt2 łyżeczki ekstraktu wanilii220g kwasnej śmietany - używam 18% Piątnicaopcjonalnie - blanszowane migdały, wiśnie świeże, mrożone lub z nalewki i najlepsza jaką dostaniesz nalewka wisniowaZagotuj wodę, odstaw na kilka minut i do gorącej dodaj kakao, dokładnie wymieszaj rózgą - powstanie gęsta kakaowa masa. Masło z cukrem rozpuść na maleńkim gazie lub w mikrofali (2 x po 1 minucie, mieszając w trakcie). Wymieszaj mąkę z proszkiem i solą.Przełóż rozpuszczone masło z cukrem do dzieży miksera i ubijaj do chwili, gdy masa nieco przestygnie i stanie się gładka. Wbijaj jajka po jednym i miksuj dokładnie. Dodaj kakaową lawę i ekstrakt wanilii i wymieszaj. W trakcie ubijania, dodawaj na przemian mąkę i śmietanę aż do połączenia wszystkich składników.Wyłóż formę na babeczki papilotkami* i napełniaj czekoladową masą do 3/4 wysokości. Masa jest dość płynna, więc świetnie sprawdzi się do nalewania dzbanek. Jeśli chcesz by babeczki miały niespodziankę w środku, tuż przed wstawieniem blachy do pieca, wciśnij w środek każdej z nich wybrane nadzienie - migdał, wiśnię lub rozzzzkosznie alkoholową wiśnię z nalewki.Piecz ok 15-20 minut (w zależności od wielkości babeczek) w piekarniku rozgrzanym do 175°C.Po wyjęciu z piekarnika, babeczki przeznaczone dla dorosłych możesz nasączyć nalewką wiśniową - nakłuj ciepłą babeczkę w kilku miejscach patyczkiem do pieczenia i delikatnie polej 1 łyżeczką nalewki. Wystudź na kratce.Krem czekoladowy200g czekolady deserowej - używam "Jedynej" Wedla200g mascarpone40g cukru pudruopcjonalnie - kieliszek nalewki wiśniowejCzekoladę rozpuść na parze lub w mikrofali (3 x po 30s, mieszając w trakcie) i wymieszaj z nalewką. Mascarpone zmiksuj z cukrem i dodaj jeszcze ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszaj mikserem. Od razu napełniaj szprycę i dekoruj kremem wystudzone babeczki. Krem dość szybko zastyga, zatem najlepiej zabrać się do dekorowania od razu.* możesz też piec babeczki bez użycia papilotek - z Wiltona, same wyskakują :) jeśli jednak masz inną formę, lekko nasmaruj każde zagłębienie masłem