ßßß
Przepis na to ciasto widziałem już jakiś czas temu w Domowej Cukierni Ewy, ale dopiero teraz znalazłem chwilę wolnego czasu aby wykorzystać tą recepturę. Przepis uległ niewielkim zmianom i tak ciasto piwne stało się piwnym tortem, który idealnie nadaje się na jutrzejszą okazję, czyli dzień ojca. Początkowo miał wyglądać nieco inaczej. Chciałem tradycyjnie pokryć go w całości kremem, jednak uznałem, że boki zostawię nieruszone bo w końcu tort dla ojca nie musi być wypieszczony :Dciasto:270 g mąki250 g masła200 g cukru50 g kakao200 ml ulubionego piwa140 ml kwaśnej śmietany np. 18%2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło oraz piwo umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników (nie zagotować!). Dodać cukier oraz kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Jajka połączyć ze śmietaną przy pomocy miksera i cały czas mieszając dodawać ostudzoną mieszankę piwną. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.krem:400 ml kremówki300 g mascarpone4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliipopcorn w karmelu (do dekoracji)Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć blaty tortu. Wierzch ciasta przykryć kremem. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierzch udekorować popcornem w karmelu.Smacznego! :)