Wykonanie
Przepis na to ciacho dostałam już chyba ze dwa lata temu od koleżanki, ale jakoś tak mi zeszło ;)Ostatnio jednak natknęłam się na nie na blogu Moje kuchenne smaki i postanowiłam, że w końcu go zrobię :) Ciasto jest pyszne, choć raczej na raz nie wejdą dwa kawałki, ale jeśli lubicie
maliny,
bezę,
bitą śmietanę i
migdały na pewno będzie Wam smakowało. Polecam :)Składniki na ciasto:200g
margaryny1/2 szkl
cukru8
żółtek16g
cukru waniliowego3 szkl przesianej
mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę bardzo dokładnie utrzeć z
cukrami na puch. Następnie kolejno dodawać po jednym
żółtku a na koniec przesianą
mąkę z proszkiem.Ciasto podzielić na dwie części.Składniki na
bezę I:4
białkaszczypta
soli160g
cukru50g
płatków migdałowychSkładniki na
bezę II4
białkaszczypta
soli160g
cukruponadto:5-6 łyżek
dżemu z czarnej porzeczkiBezę robimy "na dwa
razy" jako że będzie ona nam potrzebna do wyłożenia na dwa
spody z ciasta. Jeśli macie piekarnik który pomieści na raz dwie blaszki o wymiarach 23x33 to możecie upiec je na raz. Ja piekłam kolejno, a
białka na drugą
bezę ubijałam bezpośrednio przed jej włożeniem do piekarnika.
Białka ubić na sztywno z
solą. Pod koniec ubijania zacząć dosypywać powoli
cukier i nadal ubijać na bardzo sztywna lśniącą masę.Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód wylepić pierwszą połową ciasta. Wyrównać. Posmarować połową
dżemu, a następnie wyłożyć ubitą pianę z
białek. Wyrównać, a wierzch obsypać
płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 180 stopni. Wystudzić.Podobnie upiec drugi placek z tym że już bez
migdałów.Składniki na warstwę
malinową:500g mrożonych
malin2
galaretki malinowe2 kopiate łyżki
cukru500ml wrzątku
Galaretki i
cukier rozpuścić we wrzątku. Przestudzić. Do wystudzonej
galaretki wsypać
maliny i dokładnie wymieszać. Należy robić to sprawnie bo
galaretka zacznie bardzo szybko tężeć.Ciasto (to bez
migdałów) wyłożyć do blaszki w której się piekło. Na nie wyłożyć warstwę
malinową, wyrównać i schłodzić.Składniki na warstwę
śmietanową:500ml
śmietany kremówki 36%2
śmietan fixy2 płaskie łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na bardzo sztywno z
cukrem. Pod koniec ubijania dodać
śmietan fixy. (Jeśli jest bardzo gorąco lub
śmietana nie ubiła się na sztywno lub korzystaliście ze
śmietany 30% - można
śmietanę dodatkowo usztywnić
żelatyną (ok 1,5 łyżeczka rozp. w minimalnej ilości
wody, odstawiona do napęcznienia, a następnie znów podgrzana. Dodać do niej odrobinę
śmietany a następnie wmieszać do całości). Ważne by
śmietana się nie rozlewała, bo "popłynie" nam całe ciasto.Gotową masę
śmietanową wyłożyć na warstwę
malinową, przykryć
ciastem z
migdałami i wstawić do lodówki. Jeśli chcemy możemy dodatkowo wierzch oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)