Wykonanie
Lekkie jak chmurka, delikatne jak pianka, z
bezą i
migdałową posypką... na samą myśl o tym cieście cieknie ślinka :-) Po entych weselach z tym
ciastem w końcu postanowiłam je upiec. Przygotowanie jest czasochłonne, trzeba czekać, aż poszczególne warstwy masy stężeją aby nakładać kolejne, jednak smak wynagradza zupełnie wszystko.Ciasto grzechu warte :-)Składniki:Ciasto kruche:6
żółtek1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżeczki
cukru waniliowego10 dag
cukru15 dag
margaryny20 dag
mąkiBeza migdałowa:6
białekszczypta
soli25 dag
cukru100 g
płatków migdałowychMasa śmietankowa:1 litr
śmietany 36%6
śmietan-fix2 łyżki
cukru pudruMasa malinowa:70 dag rozmrożonych i odsączonych
malin3
galaretki malinowe rozpuszczone w 4 szkl
wody1. Dna dwóch blaszek o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie
masło,
cukier i
cukier waniliowy,
sól i
żółtka ucieramy na puch, a następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, dzielimy je na pół i wykładamy nim dno blaszki (czynność ta może Was nieco zirytować, ciasto jest lepkie i ciężko się rozprowadza).2.
Białka razem ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Piana przed dodaniem
cukru nie może być zbyt luźna - inaczej
beza nie wyjdzie. Do ubitych
białek dodajemy po 1 łyżce
cukru. Przed dodaniem kolejnej musimy się upewnić, że poprzednia dobrze się rozpuściła. Przygotowaną
bezę również dzielimy na dwie części i wykładamy je na przygotowane do pieczenia kruche
spody.
Białka przed włożeniem do piekarnika posypujemy
płatkami migdałowymi.3. Blaty pieczemy ok 30 minut w 170*C i dokładnie studzimy (ja zawsze ciasto, które mam przekładać masą zostawiam na całą noc do wystudzenia).4.
Maliny i rozpuszczoną
galaretkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lekkiego stężenia.Połowę
śmietany, 1 łyżkę
cukru pudru i
śmietan - fix ubijamy na puch. Na 1 blat ciasta wykładamy masę
śmietanową i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie na
śmietanę wylewamy tężejącą
galaretkę z
malinami i ponownie wkładamy ciasto do lodówki. Gdy warstwa malinowa stężeje, z pozostałej
śmietanki robimy masę, wykładamy na
galaretkę i przykładamy ją drugim blatem ciasta. Ciasto władamy na kilka godzin do lodówki.5. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po przełożeniu.SMACZNEGO :-)