Wykonanie
Składniki na ciasto:3
żółtka30 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła1
cukier waniliowy150 g
mąki pszennejSkładniki na krem:500 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone1
cukier z prawdziwą
wanilią3-4 łyżki
cukru pudruSkładniki na
galaretkę:600 g mrożonych
malin3
galaretki malinowe1,5 litra wrzącej
wodySkładniki na
bezę:3
białka150 g drobnego
cukru2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejPoziom trudności 3 . 5/5
Przygotowanie:I. CiastoSchłodzone składniki zagnieść. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na blacie obsypanym
mąką, wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 min.Po tym czasie spód piec 15 minut w 190 stopniach. Ciasto musi być pięknie rumiane. Wystudzić.II.
GalaretkaW czasie, kiedy ciasto możemy przygotować
galaretkę, zalewaąc ą wrzątkiem. Dobrze wymieszać. Wrzucić zamrożone (!)
maliny. Dzięki temu
galaretka bardzo szybko zacznie tężeć. Już po paru minutach można ją wylać na spód. Rozprowadzić dokładnie na cieście i odczekać aż stężeje całkowicie.III.
BezaBiałka ubić na sztywną pianę. Dodać
cukier i ubijać jeszcze około 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec ubijania dodać
skrobię. Wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować kształt foremki prostokątnej. Na zaznaczony obszar wyłożyć
bezę (musi być wielkości foremki).
Bezę piec 60 minut w 140 stopniach.IV. KremWszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Wyłożyć równomiernie na
galaretkę. Całość przykryć upieczoną i ostudzoną
bezą.Schłodzić w lodówce.Smacznego!