ßßß Cookit - przepis na Malinowa chmurka, czyli kremowe ciasto z galaretką i malinami

Malinowa chmurka, czyli kremowe ciasto z galaretką i malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
3 żółtka
30 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 cukier waniliowy
150 g mąki pszennej
Składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1 cukier z prawdziwą wanilią
3-4 łyżki cukru pudru
Składniki na galaretkę:
600 g mrożonych malin
3 galaretki malinowe
1,5 litra wrzącej wody
Składniki na bezę:
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
     3 . 5/5
Przygotowanie:
I. Ciasto
Schłodzone składniki zagnieść. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na blacie obsypanym mąką, wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie spód piec 15 minut w 190 stopniach. Ciasto musi być pięknie rumiane. Wystudzić.
II. Galaretka
W czasie, kiedy ciasto możemy przygotować galaretkę, zalewaąc ą wrzątkiem. Dobrze wymieszać. Wrzucić zamrożone (!) maliny. Dzięki temu galaretka bardzo szybko zacznie tężeć. Już po paru minutach można ją wylać na spód. Rozprowadzić dokładnie na cieście i odczekać aż stężeje całkowicie.
III. Beza
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać jeszcze około 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec ubijania dodać skrobię. Wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować kształt foremki prostokątnej. Na zaznaczony obszar wyłożyć bezę (musi być wielkości foremki).
Bezę piec 60 minut w 140 stopniach.
IV. Krem
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Wyłożyć równomiernie na galaretkę. Całość przykryć upieczoną i ostudzoną bezą.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło:https://inspiracje-kulinarne.pl/malinowa-chmurka-czyli-kremowe-ciasto-z-galaretka-i-malinami