Wykonanie
Ulubiona
tarta mojego teścia :) Robię ją najczęściej wielokolorową z różnymi
owocami (
winogrona,
mango,
borówki,
maliny,
truskawki,
jabłka) Dzisiaj maksymalnie prosto - z samymi tylko
truskawkami :) Kruchy spód ze znanej Wam już tarty śliwkowej (klik). Wierzch bardzo klasycznie z
bitą śmietaną :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na kruchy spód:180g zimnego
masła pokrojonego na kawałki3,5 łyżki
cukru3
żółtka (
białka odłożyć na
bezę)300g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2-3 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą posiekać na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np
fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru. Wystudzić.Składniki na warstwę
śmietanową:330ml
śmietany kremówki4 łyżeczki
cukru pudru1
galaretka truskawkowa + 400ml wrzątkuok 300-400g
truskawek5-6 małych bezików
Śmietanę ubić na sztywno (dobrze jest usztywnić ją dodatkowo
śmietan fixem). Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i jeszcze chwilkę miksować.
Śmietanę wyłożyć na zimny spód i wyrównać.
Truskawki (umyte i obrane) wyłożyć na wierzch, a całość zalać tężejącą
galaretką (rozpuszczoną w 400ml gorącej
wody). Wstawić do lodówki. Gdy stężeje - na wierzch pokruszyć
beziki i podawać.Smacznego :)