ßßß Cookit - przepis na Tarta z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką

Tarta z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Ulubiona tarta mojego teścia :) Robię ją najczęściej wielokolorową z różnymi owocami (winogrona, mango, borówki, maliny, truskawki, jabłka) Dzisiaj maksymalnie prosto - z samymi tylko truskawkami :) Kruchy spód ze znanej Wam już tarty śliwkowej (klik). Wierzch bardzo klasycznie z bitą śmietaną :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na kruchy spód:
180g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3,5 łyżki cukru
3 żółtka (białka odłożyć na bezę)
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki lodowatej wody
Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą posiekać na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru. Wystudzić.
Składniki na warstwę śmietanową:
330ml śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa + 400ml wrzątku
ok 300-400g truskawek
5-6 małych bezików
Śmietanę ubić na sztywno (dobrze jest usztywnić ją dodatkowo śmietan fixem). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilkę miksować. Śmietanę wyłożyć na zimny spód i wyrównać.
Truskawki (umyte i obrane) wyłożyć na wierzch, a całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400ml gorącej wody). Wstawić do lodówki. Gdy stężeje - na wierzch pokruszyć beziki i podawać.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/06/tarta-z-bita-smietana-truskawkami-i.html