Wykonanie
Pyszne idealnie
cytrynowe z cudownym kwaskowym lukrem. Proste i błyskawiczne w przygotowaniu jak większość muffinek :) Zaledwie w pół godziny może pojawić się na Waszym
stole 12 słodkich babeczek :) Przepis zaczerpnięty z kalendarza Thermomix 2014. Polecam baaaardzo :)Składniki na 12 szt:1
jajko150g
cukru60g
oleju150g
jogurtu naturalnego100g
mleka40g
soku z cytryny (z jednej
cytryny)skórka otarta z jednej
cytryny (tylko żółta część)250g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliskładniki na
lukier:130g
cukru pudru (jeśli robicie w thermomixie użyjcie zwykłego)2 łyżki
soku z cytrynykandyzowana
skórka cytrynowa do dekoracjiwykonanie thermomix:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Foremkę muminkową wyłożyć papilotkamiDo naczynia dać
jajko,
cukier,
olej,
jogurt,
mleko, skórkę i
sok z cytryny. Zmiksować 30sek/obr.4Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Zmiksować 20sek/obr3Ciasto przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min.Naczynie dokładnie umyć i osuszyć. Wsypać
cukier - zmiksować 8sek/obr.10. Dodać
sok z cytryny i wymieszać 15sek/obr.4 Upieczone zimne muffinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną
skórką cytrynową lub
pomarańczową.wykonanie tradycyjne:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Foremkę muminkową wyłożyć papilotkami
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą,
cukrem i
solą.
Jajko zmiksować z
jogurtem,
mlekiem,
olejem, skórka i
sokiem z cytryny. Mokre połączyć z sypkimi i dokładnie, ale krótko wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min.
Cukier puder utrzeć z
sokiem z cytryny. Upieczone zimne muffinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną
skórką cytrynową lub
pomarańczową.Smacznego :)