Wykonanie
Wiem, że tytuł może troszkę dziwnie brzmieć ale stwierdziłam że barszcz biały to taki
młody zakwas i postanowiłam spróbować jak wyjdzie.A
powiem Wam że wyszło przepysznie!
Chleb jest obłędny w smaku o cudownym sprężystym środku i chrupiącej skórce. Ja robiłam z barszczu białego tzn z już zrobionej zupy. Miałam nawet zamiar dodać podsmażoną
kiełbaskę w kawałeczkach ale ostatecznie zrobiłam bez. Polecam Wam i to baaardzo :)Składniki:640g
maki pszennej (pół na pół typ 650 i 450)2 płaskie łyżeczki
soligrudka
drożdży wielkości małej
oliwki300 ml barszczu białego (klik)*200 ml letniej
wodyponadto:2-3 łyżki
otrębów pszennych*może być też żurek taki domowy lub z butelki kupnyale wówczas dajemy go mniej tak ok 200 ml Należy
mieć na uwadze że jest dużo kwaśniejszy od już przygotowanej zupy. Ilość letniej
wody zwiększamy wówczas do 300 ml.
Drożdże rozkruszyć i zalać odrobiną
wody. Rozmieszać dokładnie i na chwilkę odstawić. Następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do miski (będzie się kleiło), przykryć folią i odstawić na noc na ok 12 godzin.Po tym czasie wyjąć na obsypaną
mąką stolnicę i leciutko wyrobić. Złożyć ciasto formując bochenek i odstawić do oprószonej
otrębami czystej miski na ok 1 godz do wyrośnięcia. Wierzch również posypać lekko
otrębami. Garnek rzymski namoczyć ok 15-20 minut w wodzie. Po tym czasie wstawić go do piekarnika (razem z pokrywką) i nagrzać piekarnik do 250 stopni. Poczekać ok 10 minut od momentu osiągnięcia tej temperatury. Wyjąć ostrożnie garnek (uwaga bo jest bardzo gorący!) Dno oprószyć
otrębami, przełożyć sprawnie
chleb, przykryć garnek i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę garnka i zmniejszyć temp do 230 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Chleb jest upieczony gdy postukamy od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony
chleb ostudzić na kratce.Smacznego :)