Wykonanie
Bardzo prosty w wykonaniu
chleb. Praktycznie nie wymaga zagniatania i wyrabiania ciasta. Jedyne czego potrzebujemy, to czasu do jego wyrastania i garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego do jego upieczenia. I tyle... już można cieszyć się smakiem domowego
pieczywa. Przepis znaleziony na Mniammniam.pl Polecam bardzo :)Składniki:3 szkl.
mąki pszennej (typ 480)15g świeżych
drożdży lub czubata łyżeczka suszonych1 płaska łyżeczka
soliok 190 ml letniej
wodyponadto:2-3 łyżki
otrębów pszennychDo miski wlać
wodę i rozkruszyć
drożdże. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać ok pół minuty. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na ok 12 godz (całą noc)Następnego dnia ciasto wyłożyć na oprószona
mąką stolnicę, lekko rozpłaszczyć i złożyć sklejając końce do środka. Uformować coś na kształt kuli, oprószyć
mąką i wstawić do wysypanego
mąką kosza do wyrastania. Wierzch posypać
otrębami i odstawić na na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 240 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym. Po ok 10 minutach od momentu osiągnięcia temperatury wyjmujemy garnek ostrożnie (!) błyskawicznie przekładamy do niego
chleb, przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Chleb jest upieczony gdy postukamy od środka wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)